Canon prezentuje pakiet narzędzi SDK i API dla deweloperów i integratorów

Warszawa, 2 stycznia 2019 r. – Canon zaprezentował dziś nowy pakiet API, który oferuje szereg rozwiązań dla programistów. Połączenie pakietu Software Development Kit EOS Digital (SDK) i zupełnie nowego Camera Control API (CCAPI) otwiera przed programistami nowe możliwości rozwoju i zastosowań wybranych aparatów i obiektywów Canon, począwszy od zaprezentowanego we wrześniu 2018 r. aparatu typu superzoom – PowerShot SX70 HS.

Wielu programistów już czerpie korzyści z pakietów SDK Canon, które pozwalają m.in. zdalnie operować (za pomocą złącza USB) aparatami i obiektywami oraz integrować je w ramach swoich rozwiązań firmowych. Takie aplikacje obejmują choćby zautomatyzowane budki fotograficzne, jednostki robotyczne, narzędzia do rejestrowania eventów czy też zaawansowane rozwiązania do fotogrametrii.

Zobacz, jak firma The Farm 51 wykorzystuje zautomatyzowany system 114 aparatów Canon EOS do modelowania postaci i przestrzeni 3D.

Pakiet EDSDK pozwala użytkownikom wykorzystywać ten sam kod źródłowy do wszystkich kompatybilnych aparatów Canon i zarządzać nimi zdalnie za pomocą urządzeń Mac lub PC. Z kolei możliwości nowego CCAPI, obejmujące wieloplatformowe i rozbudowane wsparcie deweloperskie dla wybranych aparatów1 będzie dostępne także na innych platformach, takich jak Android, iOS czy Linux.

EDSDK/CCAPI – kluczowe funkcjonalności:

• Wykrywanie, łączenie/rozłączanie urządzenia.
  • Sprawdzanie i zmiana ustawień urządzenia (w tym czasu otwarcia migawki).
  • Zdalne fotografowanie.
  • Pobieranie/usuwanie obrazów, formatowanie kart.

„Z ogromnym optymizmem patrzymy na rozwój naszego pakietu EOS Digital SDK dla serii aparatów PowerShot2. Także dlatego, że nowy Camera Control API bazuje na protokole internetowym, przez co jest kompatybilny ze wszystkimi systemami operacyjnymi” – powiedział Yuko Tanaka, ITCG Product Marketing Director.

PowerShot SX70 HS to najnowszy, ergonomiczny aparat kompaktowy Canon z obiektywem oferującym aż 65-krotny zoom optyczny (ekwiwalent ogniskowych 21-1365mm), obracanym 7,5-cm ekranem LCD, 20,3-MP matrycą i możliwością nagrywania wideo w jakości 4K.

Dostępność pakietu API

Pakiet narzędzi API dla deweloperów i integratorów powstał z myślą o rozwijaniu oprogramowania przez firmy zewnętrzne, które chcą integrować aparaty Canon ze swoimi rozwiązaniami. EOS Digital SDK jest dostępny na stronie www.didp.canon-europa.com.

Camera Control API będzie dostępny od marca 2019 r.

Więcej informacji na temat Canon PowerShot SX70 HS znajduje się pod adresem:

1 Więcej informacji na temat wsparcia dla wybranych modeli można uzyskać kontaktując się z Canon.

2 PowerShot SX70 HS to pierwszy model ze wsparciem (styczeń 2019).