Canon piąty pod względem liczby patentów w USA i pierwszy wśród japońskich firm. Firma na szczycie rankingu już od 38 lat

Warszawa, 22.01.2024. Firma Canon Inc. zajęła piąte miejsce pod względem liczby przyznanych patentów na rynku amerykańskim w 2023 roku i jest jedyną firmą, która znalazła się w pierwszej piątce 38 raz z rzędu. Potwierdzają to wstępne decyzje patentowe opublikowane przez IFI CLAIMS Patent Services. Warto też dodać, że Canon od 19 lat zajmuje pozycję lidera rankingu wśród firm pochodzących z Japonii.

Canon, promując globalny charakter swej działalności, przywiązuje dużą wagę do uzyskiwania patentów w różnych krajach i regionach. W realizacji tej misji pomagają firmie starannie opracowane plany dostosowane do regionalnych uwarunkowań. Takie podejście uwzględnia specyfikę lokalnych strategii biznesowych, unikalnych trendów technologicznych i produktowych.

Stany Zjednoczone mają szczególne znaczenie dla firmy Canon jeśli chodzi o nawiązywanie współpracy technologicznej i ekspansję biznesową oraz ze względu na fakt, że działa tam wiele firm z branży high-tech.

Ranking patentów firmy Canon w Stanach Zjednoczonych w latach 2014-2023 (ostatnie 10 lat)

Rok

Ogólny ranking

Ranking japońskich firm

Liczba patentów

5th

2,890

5th

2,694

3,021

3,225

3,548

3,051

3,284

3,662

4,127

4,048

Canon koncentruje się na tworzeniu nowych technologii w czterech głównych obszarach: druku, obrazowaniu, sprzęcie medycznym i urządzeniach przemysłowych. Dążąc do umacniania swojej pozycji rynkowej, firma skupia się równocześnie na rozwijaniu kluczowych technologii, takich jak: najnowocześniejsze czujniki SPAD, tomografia komputerowa zliczająca fotony, technologia przetwarzania obrazu oparta na technologii deep learning, technologia druku komercyjnego nowej generacji oraz litografia nanoimprint. Wszystkie te technologie stanowią fundament dla różnorodnych celów biznesowych i są chronione przez firmę w postaci praw patentowych.

W zgodzie z najnowszymi trendami, Canon promuje nabywanie i wykorzystywanie praw własności intelektualnej, co przyczynia się do budowania solidnego portfela patentowego. Tego typu podejście gwarantuje utrzymanie konkurencyjnej pozycji na rynku, ale także zapewnia elastyczność w prowadzeniu biznesu.

W kolejnych latach firma zamierza kontynuować inicjatywy związane z własnością intelektualną. Będą one wspierać jej rozwój i pomagać w dostarczaniu produktów i usług mających znaczenie dla społeczeństwa.