Abedik stawia na rozwiązania inkjetowe. Pierwszy w Polsce Canon ColorStream 8160 właśnie rozpoczął produkcję!

Warszawa, 25 kwietnia 2023 r. – Atramentowe urządzenie do druku produkcyjnego, Canon ColorStream 8160, zasilił park maszynowy podpoznańskiej drukarni Abedik. Jest to pierwsza maszyna ColorStream 8000 w Polsce! Jak podkreślają przedstawiciele przedsiębiorstwa, to niezwykle ważna inwestycja, która pomoże firmie dostosować się do wciąż ewoluującego rynku druku.

Canon ColorStream 8000 instalacja 1
Canon ColorStream 8000 instalacja 3

Drukarnia Abedik to jeden z największych dostawców usług profesjonalnego druku w zachodniej Polsce. Specjalizacją przedsiębiorstwa jest druk książek – każdego roku z taśmy drukarskiej schodzą tu miliony egzemplarzy, zarówno w twardej, jak i miękkiej oprawie. Do tej pory drukarnia wykorzystywała jedynie technologię offsetową. To się jednak zmienia.

Najnowszy zakup – Canon ColorStream 8160 – to cyfrowa atramentowa maszyna drukująca, która może obsługiwać szeroki zakres typów publikacji i idealnie sprawdza się w druku książek. Drukuje na papierach niepowlekanych o gramaturach od 40 do 160 g/m², a także na papierach tworzonych specjalnie dla technologii Inkjet. – Jedną z kluczowych zalet ColorStream 8160 jest jego szybkość. Druk z roli z prędkością 160 metrów, czyli aż 2152 stron A4 na minutę, pozwala błyskawicznie drukować duże ilości książek najwyższej jakości – mówi Jacek Korzeniewski, Product Manager Commercial Printing w Canon Polska. –  Co ważne, urządzenie nie idzie  na kompromis w kwestii jakości i przy maksymalnej prędkości utrzymuje bardzo wysoką jakość druku. Zaawansowana technologia druku atramentowego, oparta o najnowsze głowice Kyocera o rozdzielczości 1200 dpi oraz bezpiecznie dla środowiska atramenty wodne, gwarantują wyraźny tekst, gładkie przejścia tonalne i ostrość krawędzi. Jakość druku ColorStream jest porównywalna z jakością druku offsetowego, co było jednym z kluczowych wymagań drukarni – dodaje przedstawiciel producenta.

Radosław Balicki, dyrektor operacyjny w drukarni Abedik, podkreśla, że zakup Canon ColorStream 8160 jest dla firmy krokiem milowym: – To znacząca inwestycja, która pomoże nam skuteczniej sprostać wymaganiom klientów. Maszyny inkjetowe coraz częściej są określane jako przyszłość druku; jesteśmy dumni, że możemy stać na czele tej technologicznej rewolucji.