Canon po raz kolejny rewolucjonizuje przyszłość fotografii oraz filmowania przedstawiając nowy pionierski system EOS R

Warszawa, Polska, 5 września 2018 – Canon Europe, światowy lider w rozwiązaniach do obrazowania w dniu dzisiejszym ponownie zdefiniował granice fotografii i filmowania przedstawiając nowy pionierski system EOS R. Po ponad 30 latach od daty wprowadzenia systemu EOS Canon ponownie odważnie wprowadza nowy system EOS R i po raz kolejny rozszerza możliwości fotograficzne na niezliczone sposoby. Nowe mocowanie obiektywów RF w doskonały sposób łączy konstrukcję optyczną, mechaniczną oraz elektroniczną, aby zapewnić rejestrowanie obrazów w sposób wcześniej niemożliwy.

Pionierskie mocowanie obiektywów zbudowane na spuściźnie tego co najlepsze w systemie EOS
Od momentu powstania w 1987 roku, system EOS - w tym także Cinema EOS - stał się najbardziej rozpoznawalnym systemem obrazowania na świecie. Dzisiejsza premiera przenosi platformę EOS na nowy poziom, wykorzystując to, co najlepsze z istniejącego systemu, z jeszcze wyższym poziomem wydajności, możliwościami zaprojektowanych soczewek i kreatywną elastycznością. Nowe mocowanie obiektywów RF zostało zbudowane na cechach i przewagach istniejącego mocowania EF i jest rezultatem szczegółowych badań inżynierów Canon, którzy zaprojektowali imponujący system optyczny znajdujący się w odległości 20mm od matrycy i szerokiej średnicy mocowania 54 mm – pozwalający na większą swobodę projektowania obiektywów. Nowe mocowanie z 12 elektronicznymi stykami umożliwia jeszcze szybszą niż dotychczas komunikację i transmisję pomiędzy obiektywem i aparatem. Natomiast udoskonalenie wykonania soczewek przełożyło się na wyższą jakość obrazu i większe możliwości twórcze.

Yuichi Ishizuka, Prezydent oraz CEO Canon Europe, Middle East & Africa, powiedział: “Kiedy wprowadzaliśmy EOS System 30 lat temu, zakomunikowaliśmy jednocześnie, że to właśnie jest przyszłość fotografii. Teraz jesteśmy rozpoznawani jako jeden z najlepszych systemów do obrazowania na świecie a nasze zaangażowanie pozostaje cały czas na wysokim poziomie. Canon będzie nadal inwestować w bezkonkurencyjny świat EOS z jego kamerami, obiektywami i akcesoriami, które ustanawiają nowy poziom w zakresie jakości obrazu, doskonałości optycznej i wydajności, a jednocześnie spełniają stale zmieniające się potrzeby i wymagania klientów. "

Wyjątkowa jakość w każdym detalu
Zbudowany od podstaw nowy system powstał z wkładem nieocenionej wiedzy pozyskanej od profesjonalistów i entuzjastów fotografii oraz twórców filmów. System EOS R z mocowaniem RF oraz z autofokusem Dual Pixel CMOS zapewnia niezrównaną doskonałość optyczną, najszybszy na świecie autofokusi i szybszą komunikację między aparatem a obiektywem. Funkcje, które są synonimem EOS - wysoka wydajność, doskonała ergonomia i bezkompromisowa jakość obrazu pozostają w sercu systemu EOS R.

Wyposażony w innowacyjną technologię do fotografii i filmowania system EOS R umożliwia wszystkim użytkownikom fotografowanie i filmowanie w wyjątkowo słabym świetle z dokładnym ustawieniem ostrości dzięki autofokus Dual Pixel CMOS AF. Mały i dyskretny EOS R oferuje elastyczność oraz cichą pracę. Oferuje również najwyższy standard tworzenia filmów, co pozwala filmowcom przenieść swoje opowieści na wyższy poziom w 4K z 10-bitowym HDMI. Cały system został zdefiniowany i zaprojektowany od nowa z lepszą obsługa oraz ergonomią, z elektronicznym wizjer oraz szerokimi możliwościami dostosowania, dzięki czemu użytkownik może skupić się na obiekcie, a nie na aparacie fotograficznym.

Obiektywy filarem systemu
System EOS R dziedziczy wszystkie istniejące zalety system. Co ważne jest w pełni kompatybilny z istniejącymi obiektywami oraz akcesoriami systemu EF oraz EF-Sii, dzięki specjalnie zaprojektowanym adapterom do obiektywów, co poszerza możliwości systemu i fotografowania.

Canon przedstawia dziś także cztery nowe obiektywy, dedykowane do systemy EOS R RF 28-70mm f/2L USM, RF 50mm f/1.2L USM, RF 24-105mm f/4L IS USM and RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM. Te wysokiej jakości obiektywy, oparte na dziedzictwie optyki Canon, przesuwają granice kreatywnego fotografowania dzięki nowej, nowoczesnej optyce i zaawansowanemu przetwarzaniu obrazu zarówno w przypadku zdjęć, jak i wideo.

Użytkownicy pełnoklatkowych lustrzanek EOS (APS-C DSLR) mogą używać aparatu EOS R pracując ze swoimi obiektywami EF oraz EF-S dzięki specjalnemu adapterowi, zachowując taką samą wydajność jak w przypadku lustrzanki cyfrowej, korzystając z dostępu do akcesoriów EOS i lamp błyskowych Speedlite.

Nowy model w rodzinie pełnej klatki
Canon przedstawił dziś nowy model w linii pełnoklatkowych aparatów fotograficznych będący jednocześnie pierwszym aparatem o nazwie EOS R z mocowaniem obiektywów RF, wyznaczającym nowe standardy dla aparatów jutra. Z najszybszym na świecie autofokusemiii jest to także pierwszy aparat na świecie z możliwością ustawiania ostrości w niskim oświetleniu, nawet w warunkach -6EViv i absolutnie cichym trybem robienia zdjęć, zapewniając każdorazowo doskonałą jakość prac. EOS R redefiniuje wydajność fotografowania i filmowania dzięki niezrównanej jakości obrazu, najnowocześniejszej łączności, udoskonalonej ergonomii i wygodnej obsłudze.

Kontynuując rozwój całego systemu EOS, Canon prezentuje dziś także nowe obiektywy EF-M 32mm f/1.4 STM – nowy obiektyw 32mm dla aparatów bezlusterkowych EOS M– oraz obiektywy EF 400mm f/2.8L IS III USM i EF 600mm f/4L IS III USM, dwa rewolucyjne, lekkie profesjonalne super-teleobiektywy z mocowaniem EF.

ii Kompatybilny z wszystkimi obiektywami EF i EF-S z wyjątkiem modelu EF 35-80mm Power Zoom

iii Na podstawie analizy dostępnych na rynku pełnoklatkowych aparatów bezlusterkowych. Stan na 5 września 2018 r.

iv Spośród wszystkich pełnoklatkowych aparatów cyfrowych z wymienną optyką wyposażonych w matrycę typu Super 35 mm z detekcją fazy AF. Stan na 4 września 2018 r. (badania Canon; fotografia statyczna, f/1.2, centralnie ustawiony, pojedynczy punkt AF, ISO 100, w temperaturze 23o C/ 73 o F