Dwa miliony użytkowników platformy Canon Lifecake

Warszawa, 17 listopada 2017 r. – Już dwa miliony rodziców korzysta z Lifecake – platformy do bezpiecznego przechowywania i udostępniania rodzinnych multimediów. Rosnąca liczba użytkowników świadczy o coraz większej popularności bezpiecznych aplikacji do przechowywania zdjęć dzieci w Internecie.

Lifecake to aplikacja, która pozwala rodzicom przechowywać i organizować zdjęcia i filmy z najważniejszych momentów życia ich dzieci oraz dzielić się nimi z najbliższymi. Aplikacja umożliwia tworzenie multimedialnej osi czasu, która jest dostępna na urządzeniach, takich jak smartfony, tablety, komputery, a także w formie drukowanych fotoksiążek. Ideą aplikacji jest przechowywanie zdjęć i filmów w sposób bezpieczny, umożliwiając ich przeglądanie jedynie najbliższej rodzinie i osobom, które posiadają dostęp do zdjęć naszych pociech.

Od momentu powstania, aplikacja cieszy się ogromnym zainteresowaniem rodziców, czego dowodem jest liczba użytkowników przekraczająca dwa miliony oraz ponad 120 milionów opublikowanych materiałów.

KLUCZOWE informacje:

- Od 2012 r. platforma Lifecake zgromadziła dwa miliony użytkowników – rodziców, którzy nie chcą zamieszczać materiałów rodzinnych w dostępnych dla wszystkich użytkowników mediach społecznościowych.

- Na portalu Lifecake zamieszczonych jest już ponad 120 milionów zdjęć oraz materiałów wideo, które łącznie zanotowały już ponad 1 miliard wyświetleń.

- Wg danych Nominet – organizacji rejestrującej domeny na ternie UK – przeciętny rodzic nie posiada dostatecznej wiedzy ani możliwości zagwarantowania prywatności publikowanych przez siebie materiałów.

- Przed upływem piątego roku życia dziecka, rodzice średnio udostępniają 1500 zdjęć swoich pociech za pośrednictwem różnego rodzaju mediów. (https://www.nominet.uk/parents-oversharing-family-photos-online-lack-basic-privacy-know/)

W DOBIE POPULARNEGO ZJAWISKA "SHARENTINGU” – 2 MILIONY UŻYTKOWNIKÓW PORTALU LIFECAKE (LIFECAKERS-ÓW) UDOSTĘPNIA SWOJE MATERIAŁY WYŁĄCZNIE CZŁONKOM RODZIN

Co 30 sekund na platformę Lifecake trafia nowe wydarzenie z życia maluchów. Aplikacja umożliwia rodzicom dzielenie się chwilami z życia dzieci z wybranymi osobami – przyjaciółmi oraz członkami rodzin – w sposób bezpieczny i gwarantujący prywatność udostępnianych danych. Jak pokazuje badanie przeprowadzone przez Nominet/ParentZone* na próbie 2000 brytyjskich rodziców, przeciętny rodzic “nie posiada podstawowej wiedzy ani technologii umożliwiających zachowanie poufności czy prywatności” i udostępnia blisko 1500 zdjęć swojego dziecka na różnego rodzaju portalach społecznościowych, zanim milusiński ukończy piąty rok życia.

"Rodzice robią tysiące zdjęć. Potrzeba dokumentowania radosnych wydarzeń z dzieciństwa jest bezdyskusyjna" – stwierdza Ed Botterill, współzałożyciel Lifecake. "Wiąże się to jednak z koniecznością kontrolowania dostępu do zdjęć publikowanych na portalach społecznościowych oraz tego, kto jest właścicielem treści po ich opublikowaniu. Lifecake jest aplikacją w pełni bezpieczną i gwarantuje użytkownikom zachowanie pełnej prywatności materiałów zamieszczanych w serwisie”.

PONAD MILIARD WYŚWIETLEŃ

Rozwój sieci użytkowników Lifecake świadczy o rosnącej świadomości rodziców w zakresie bezpiecznego przechowywania prywatnych zdjęć w sieci. Platforma posiada obecnie dwa miliony zarejestrowanych użytkowników – rodziców, dziadków oraz innych członków rodziny. W serwisie przechowywanych jest obecnie ponad 120 milionów materiałów, które wygenerowały ponad miliard wyświetleń.

“Jeżeli przyjmiemy, że każde wyświetlenie trwa średnio około trzech sekund, to miliard wyświetleń daje nam całe stulecie radości z oglądania najpiękniejszych chwil z życia naszych bliskich” – wylicza Ed Botterill. “Jednocześnie mamy dwa miliony osób, które choć na chwilę zatrzymały się, aby nawiązać kontakt z tymi, którzy są w ich życiu najważniejsi. I mogą to zrobić bez ograniczeń czasowych i przestrzennych – te pełne emocji podróże w czasie pomagają rodzicom uwolnić swoje wspomnienia i wrócić do chwil, które w przeciwnym razie mogłyby odejść w zapomnienie. Dzięki Lifecake rodzice, krewni i przyjaciele mogą przeżyć dzieciństwo swoich bliskich raz jeszcze”.

* Badanie “Share with Care” [Upubliczniaj bezpiecznie] zostało zlecone w roku 2016 przez Nominet – organizację non-profit zajmującą się rejestracją domen Nominet – firmie Parent Zone – instytucji o charakterze prospołecznym, skupiającej się na edukowaniu rodzin w zakresie bezpieczeństwa dzieci w sieci. https://www.nominet.uk/parents-oversharing-family-photos-online-lack-basic-privacy-know/