Canon prezentuje dwie kamery do monitoringu, które zapewniają wysokiej jakości obraz w słabym świetle

Warszawa, 17 marca 2016 r. – Firma Canon zapowiedziała dziś dwie nowe sieciowe kamery do monitoringu. Zarówno wewnętrzna kamera PTZ (pan-tilt-zoom — sterowanie obrotem, pochyleniem i zoomem) VB-M50B, jak i zewnętrzna stacjonarna kamera kopułkowa VB-H651V są wyposażone w nowe funkcje, które zapewniają wysoką jakość obrazu nawet w trudnych warunkach oświetleniowych. Nowe kamery można wykorzystać m.in. do całodobowego nadzoru w zastosowaniach, takich jak: monitoring kluczowych obiektów infrastrukturalnych, sklepów detalicznych, obiektów handlowych i obszarów miejskich.

VB-M50B FSL.jpg

Oba modele oferują nowy interfejs graficzny (graphical user interface; GUI) oraz wbudowane oprogramowanie Mobile Viewer, które obsługuje różne przeglądarki i urządzenia mobilne, aby zapewnić instalatorom oraz użytkownikom końcowym dużą kompatybilność i łatwość zarządzania.

Niezwykle wyraźny obraz w słabym świetle
Kamera PTZ VB-M50B cechuje się dużą czułością i zapewnia doskonały obraz w niekorzystnych warunkach oświetleniowych, także podczas wykorzystania 5-krotnego zoomu optycznego. Duży otwór przysłony, który przepuszcza więcej światła do wnętrza kamery, gwarantuje jasny obraz nawet przy dużym powiększeniu.

Dzięki czułej matrycy i wydajnemu procesorowi obrazu kamera VB-M50B może zarejestrować twarz z rozpoznawalnymi barwami z odległości 90 metrów przy świetle otoczenia równoważnym światłu księżyca (0,08 luksa). Dzięki temu rozwiązanie to sprawdza się doskonale w sytuacjach wymagających całodobowego dozoru, na przykład podczas dochodzeń i gromadzenia dowodów przez organa ścigania, a także w monitoringu miejskim.

VB-M50B oferuje też nowy tryb Clear IR do rejestrowania monochromatycznego obrazu o wysokiej rozdzielczości zarówno w dzień, jak i w nocy. Tryb ten zapewnia wyraźniejszy i - w porównaniu do trybu kolorowego - bardziej szczegółowy obraz, zwłaszcza z dużej odległości, a jednocześnie pozwala ograniczyć zniekształcenia spowodowane drganiem rozgrzanego powietrza, więc dobrze nadaje się do dalekodystansowego monitoringu w trudnych warunkach.

Wysoka jakość obrazu
VB-H651V oferuje rozdzielczość Full HD i szeroki kąt widzenia (do 122,1⁰). W rezultacie zapewnia wyraźny, szczegółowy obraz dużych obszarów, co ma szczególne znaczenie w zastosowaniach wymagających wyższej jakości obrazu na potrzeby funkcji, takich jak rozpoznawanie lub analiza twarzy w sklepach, instytucjach edukacyjnych, bankach i przestrzeniach handlowych.

Oba modele są też wyposażone w funkcję Motion Adaptive Noise Reduction, nową technologię firmy Canon, która wykrywa poruszające się obiekty i zmniejsza poziom szumów, aby poprawić obraz w słabych warunkach oświetleniowych. Dynamiczna redukcja szumów w czasie rzeczywistym, w zależności od sytuacji i wymagań, gwarantuje optymalną jakość obrazu, pozwalając skutecznie wykrywać i identyfikować zagrożenia.

Julian Rutland, European NVS Marketing Director, Canon Europe, mówi: „Obserwujemy rosnący popyt na systemy monitoringu wysokiej klasy zdolne do rejestrowania dobrego jakościowo obrazu zarówno w dzień, jak i w nocy. Oznacza to, że technologia kamer działających w słabym świetle jest dziś ważniejsza, niż kiedykolwiek przedtem. Nowe kamery doskonale uzupełniają naszą istniejącą ofertę i zapewnią integratorom oraz instalatorom wydajność, wytrzymałość i jakość, jakiej można oczekiwać po marce Canon”.

Dane techniczne:

• Kamera VB-M50B oferuje wartość przysłony od f/1,8 przy szerokokątnym zakresie obrazu, do f/2,4 w trybie teleobiektywu z długością ogniskowej równą 600 mm (ekwiwalent ogniskowej w aparacie na film 35 mm). Rejestrowany obraz ma rozdzielczość 1,3 MP. Kamera może nagrywać obraz kolorowy w świetle o natężeniu 0,04 luksa, a w trybie monochromatycznym wymaga minimalnego oświetlenia na poziomie 0,002 luksa. W kamerze VB-M50B zastosowano też soczewki asferyczne o bardzo niskim współczynniku załamania światła (Ultra Low Dispersion, UD), które ograniczają ryzyko aberracji chromatycznej i gwarantują dużą ostrość obrazu.
  • Kamera VB-H651V została wyposażona w matrycę Full HD 1/3” CMOS o rozdzielczości 2,1 MP oraz obiektyw f/1,2(W) – f/1,8(T) z optycznym zoomem 2,4x. Kamera może rejestrować obraz kolorowy nawet w świetle o natężeniu 0,035 luksa, a obraz monochromatyczny — w świetle o natężeniu 0,002 luksa.

Nowe kamery są kompatybilne z profilami ONVIF S i G.

Urządzenia będą dostępne od 16 maja 2016 r.

Dodatkowe informacje na temat kamer do monitoringu Canon dostępne są na stronie: www.canon.pl/for_work/business-products/network-cameras/

Webinar Canon: Druk 3D dla przemysłu elektronicznego

Warszawa, 11 października 2017 r. – Już we wtorek, 17 października, firma Canon zaprasza na specjalny webinar na temat wykorzystania technologii druku 3D w przemyśle elektronicznym. Na tytułowe pytanie „Jak druk 3D zrewolucjonizuje produkcję elektroniki?” odpowiadać będą eksperci z branży i specjaliści Canon. To świetna okazja, żeby dowiedzieć się więcej o trendach i perspektywach tej niezwykle szybko rozwijającej się dziedziny przemysłu, a także poznać możliwości nowoczesnych technologii 3D.