Program recyklingu kaset z tonerem Canon otrzymał prestiżowe wyróżnienie

Warszawa, 10 lutego 2016 r. – Firma Canon otrzymała prestiżowe wyróżnienie - People’s Choice Award - przyznane w ramach nagród The Circulars 2016 za program recyklingu kaset z tonerem.

David Bateson at The Circulars 2016 awards_IMAGE_FINAL.jpg

Od lewej: David Bateson, Senior Vice President of Legal, IP and Sustainability, Canon Europe przyjmuje nagrodę The Circulars, którą przekazuje Andy Wales, Corporate Affairs Director, SAB Miller

The Circulars to doroczna inicjatywa i program nagradzania prowadzony przez Young Global Leaders of the World Economic Forum we współpracy z Accenture. Celem tego przedsięwzięcia jest wyróżnienie jednostek i firm z całego świata, które mają znaczący wkład w rozwój gospodarki okrężnej, gdzie wzrost nie jest uzależniony od zużycia cennych zasobów naturalnych.

W 2015 roku Canon obchodził 25. rocznicę wprowadzenia programu recyklingu kaset z tonerem, który został stworzony z myślą o ograniczeniu zużycia zasobów. Do tej pory, w ramach tej bezpłatnej inicjatywy, firma Canon zebrała i przetworzyła ponad 344 tys. ton kaset i zmniejszyła emisję CO2 o ponad 502 tys. ton. W zeszłym roku Canon uruchomił w Japonii nową fabrykę, dzięki której usprawniono proces sortowania materiałów i o 50 proc. zwiększono moce produkcyjne.

Szczegółowe informacje na temat programu recyklingu kaset z tonerem dostępne są na stronie Canon. Dla uzyskania najwyższej jakości wydruków Canon rekomenduje stosowanie oryginalnych materiałów eksploatacyjnych.

Dodatkowe informacje na temat programu dostępne są także na stronie stworzonej z okazji 25-lecia programu recyklingu.

Informacje na temat nagrody dostępne są na stronie www.thecirculars.org