Koncentracja na jednym konkretnym obszarze lub obiekcie w fotografii kulinarnej umożliwia bardziej kreatywną pracę. Zrobione aparatem Canon EOS 5D Mark IV z obiektywem EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, 1/200 s, f/6,3 i ISO 250. © Yasmin AlBatoul
Fotografia kulinarna wciąż jest bardzo popularna. Codziennie miliony kanałów w serwisie Instagram prezentują jej efekty. Jednak przy tak dużej ilości dostępnych treści początkującym fotografom kulinarnym coraz trudniej jest wyróżnić się z tłumu. Dowiedz się, jak sprawić, by nawet najprostsze danie przyrządzone w domu wyglądało na godne gwiazdki Michelin.
Jednym z fotografów, którzy przeszli drogę od amatora do profesjonalisty, jest ambasadorka firmy Canon Yasmin AlBatoul. Yasmin, która jest samoukiem i mieszka w algierskiej Batinie, wypracowała wyjątkowo rozpoznawalny styl, wykorzystując ruch i energię, by wyróżnić swoje zdjęcia. „Moim zdaniem najbardziej interesującym wyzwaniem jest zmiana czegoś normalnego, czegoś, co widzimy każdego dnia, np. jedzenia, w coś pięknego i artystycznego” – mówi.
Yasmin zajęła się fotografią w młodzieńczym wieku, zainspirowana francuskimi katalogami wystroju wnętrz swojego dziadka. „Niektóre miały ponad 4000 stron. Spędzałam dużo czasu na ich przeglądaniu, marząc, by robić tego rodzaju zdjęcia”.
Kilka lat później Yasmin zainteresowała się mediami społecznościowymi. Korzystając z samouczków dostępnych w serwisie YouTube, opanowała ręczne sterowanie swoim aparatem Canon EOS 600D (obecnie zastąpionym przez model Canon EOS 850D). Wraz ze wzrostem jej doświadczenia powiększała się grupa jej obserwatorów. Wkrótce stała się pełnoprawną profesjonalną fotograficzką kulinarną. Obecnie liczba obserwujących ją osób na Instagramie zbliża się do 50 000. Ma ona także na koncie wiele odpłatnych, profesjonalnych zleceń.
Yasmin jest już na etapie, na którym można zastanowić się nad swoimi osiągnięciami. Tutaj ujawnia główne wnioski, jakie wyciągnęła na swojej drodze do sukcesu.