FOTOGRAFIA KULINARNA

Rozpocznij przygodę z fotografią kulinarną: jak zostać profesjonalistą

Yasmin AlBatoul – fotograficzka i ambasadorka firmy Canon – wyjaśnia, w jaki sposób rozwinęła swoją karierę, oraz przekazuje wskazówki dla początkujących fotografów.
Canon Camera
Fotografia kulinarna wciąż jest bardzo popularna. Codziennie miliony kanałów w serwisie Instagram prezentują jej efekty. Jednak przy tak dużej ilości dostępnych treści początkującym fotografom kulinarnym coraz trudniej jest wyróżnić się z tłumu. Dowiedz się, jak sprawić, by nawet najprostsze danie przyrządzone w domu wyglądało na godne gwiazdki Michelin.

Jednym z fotografów, którzy przeszli drogę od amatora do profesjonalisty, jest ambasadorka firmy Canon Yasmin AlBatoul. Yasmin, która jest samoukiem i mieszka w algierskiej Batinie, wypracowała wyjątkowo rozpoznawalny styl, wykorzystując ruch i energię, by wyróżnić swoje zdjęcia. „Moim zdaniem najbardziej interesującym wyzwaniem jest zmiana czegoś normalnego, czegoś, co widzimy każdego dnia, np. jedzenia, w coś pięknego i artystycznego” – mówi.

Yasmin zajęła się fotografią w młodzieńczym wieku, zainspirowana francuskimi katalogami wystroju wnętrz swojego dziadka. „Niektóre miały ponad 4000 stron. Spędzałam dużo czasu na ich przeglądaniu, marząc, by robić tego rodzaju zdjęcia”.

Kilka lat później Yasmin zainteresowała się mediami społecznościowymi. Korzystając z samouczków dostępnych w serwisie YouTube, opanowała ręczne sterowanie swoim aparatem Canon EOS 600D (obecnie zastąpionym przez model Canon EOS 850D). Wraz ze wzrostem jej doświadczenia powiększała się grupa jej obserwatorów. Wkrótce stała się pełnoprawną profesjonalną fotograficzką kulinarną. Obecnie liczba obserwujących ją osób na Instagramie zbliża się do 50 000. Ma ona także na koncie wiele odpłatnych, profesjonalnych zleceń.

Yasmin jest już na etapie, na którym można zastanowić się nad swoimi osiągnięciami. Tutaj ujawnia główne wnioski, jakie wyciągnęła na swojej drodze do sukcesu.

1. Eksperymentuj z różnymi technikami

Dwa kieliszki jasnoróżowego płynu z pływającymi płatkami wewnątrz. Płyn nalewany z wysokości powoduje rozprysk w jednym kieliszku.

Yasmin mówi, że kluczem do jej internetowego sukcesu było wypracowanie unikatowego i atrakcyjnego stylu, który pomógł jej wyróżnić się z tłumu. Zrobione aparatem Canon EOS R z obiektywem RF 24-105mm F4L IS USM, 85 mm, 1/200 s, f/4 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Talerz z churros na stole; jeden wypiek jest zanurzony w misce z sosem czekoladowym, a drugi unosi się nad miską.

Koncentracja na jednym konkretnym obszarze lub obiekcie w fotografii kulinarnej umożliwia bardziej kreatywną pracę. Zrobione aparatem Canon EOS 5D Mark IV z obiektywem EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, 1/200 s, f/6,3 i ISO 250. © Yasmin AlBatoul

Yasmin zachęca osoby, które chcą wypracować własny styl, do eksperymentowania.

„Zawsze intryguje mnie używanie niekonwencjonalnych technik przez profesjonalnych fotografów” – wyjaśnia. „Osobiście lubię stosować krótki czas naświetlania do fotografowania latających obiektów lub kropel wody. Dzięki temu powstają interesujące efekty w tle. Była to jedna z pierwszych technik, których nauczyłam się podczas pracy w trybie ręcznym”. Malowanie światłem to kolejna sztuczka, której Yasmin używa od czasu, kiedy była jeszcze amatorką. Mówi, że jeśli fotograf zachowa pełną kontrolę, technika ta może nadać zdjęciom piękny, artystyczny wygląd.

Dla fotografów, którzy chcą uchwycić ruch tak, jak robi to Yasmin, odpowiedni będzie aparat Canon EOS M50, który może robić serie zdjęć z szybkością 10 kl./s, dzięki czemu żaden szczegół mu nie umknie.

2. Rozwijaj swoje artystyczne zdolności

Zestaw nadzianych na widelec owoców zaaranżowanych tak, jakby unosiły się w powietrzu na jasnoniebieskim tle.

Tworzenie społeczności internetowej to doskonały sposób na to, aby zobaczyć, co już w sieci istnieje, oraz pomóc w nawiązaniu kontaktu z obserwującymi i rozwoju własnej marki. Zrobione aparatem Canon EOS R z obiektywem RF 24-105mm F4L IS USM, 105 mm, 1/100 s, f/7,1 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Trzy jajka sadzone wyglądające tak, jakby unosiły się w jednej linii na żółtym tle.

Yasmin nadal używa aparatu, którym rozpoczęła wykonywanie profesjonalnych zdjęć. Udowadnia w ten sposób, że można robić wysokiej jakości zdjęcia bez nadwyrężania budżetu. Zrobione aparatem Canon EOS R z obiektywem RF 24-105mm F4L IS USM, 70 mm, 1/125 s, f/4,5 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

„Najważniejszą rzeczą, której się nauczyłam, jest przyciąganie uwagi poprzez tworzenie czegoś odmiennego” – mówi Yasmin. „Na każdej platformie widać coraz większe zainteresowanie fotografią kulinarną i treściami tego rodzaju, więc każdy, kto chce być w tym zakresie influencerem, powinien pamiętać o artystycznej stronie swojej pracy.

„Myśl o estetyce” – mówi. „Zdjęcia żywności często wyglądają podobnie, więc stwórz własny styl. Liczący się influencerzy kulinarni mają charakterystyczny styl. Rozwijanie swoich artystycznych zdolności możesz zapewnić wyjątkowy efekt”.

3. Budowanie społeczności

Żółta zupa nalewana do miski z rozpryskiem w powietrze.

Wybrana przez Yasmin technika wprowadza ruch do zdjęć i nadaje im atrakcyjny wygląd, dzięki któremu wyróżniają się na tle zdjęć statycznych. Zrobione aparatem Canon EOS R z obiektywem RF 24-105mm F4L IS USM, 105 mm, 1/160 s, f/6,3 i ISO 200. © Yasmin AlBatoul

Yasmin wiedziała, że jedynym sposobem na wyróżnienie własnych prac w tłumie podobnie myślących fotografów jest pokazanie czegoś nowego. „Zdałam sobie sprawę, że na takich platformach jak Instagram jest mnóstwo kulinarnych testerów i podróżników, ale bardzo niewielu z nich zajmuje się fotografią kulinarną. To była dla mnie przełomowa chwila. Pomyślałam „dlaczego by nie publikować materiałów z punktu widzenia fotografa kulinarnego?”.

„Gdy zaczynałam, w Algierii nie było zbyt wielu fotografów kulinarnych, więc pomyślałam, że być może warto byłoby pójść tą drogą. Gotowanie jest ważnym elementem algierskiej kultury. Przywiązujemy wielką wagę do jedzenia, więc temat ten był dla mnie naturalny”.

W mediach społecznościowych Yasmin poznała wartość nawiązywania kontaktów z ludźmi. Skupienie na rozwoju sieci pomogło jej rozwijać się zarówno jako fotograficzce, jak i influencerce.

„Gdy zacząłem publikować swoje zdjęcia, opinie dały mi pewność, że chcę kontynuować to, co robię” – mówi. „Bycie influencerką nauczyło mnie, że ludzie interesują się tym, co robię: chcą wiedzieć więcej. Gdy moja internetowa „rodzina” rozrasta się, rośnie zainteresowanie moimi materiałami”.

4. Obiektywy otwierają drzwi do kreatywności

Zbliżenie pieczonych kasztanów, łupina jednego z nich pękła.

Makroobiektyw umożliwia uchwycenie różnych tekstur i wzorów produktów spożywczych. Zrobione aparatem Canon EOS R z obiektywem RF 24-105mm F4L IS USM, 105 mm, 1/200 s, f/8 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Profesjonalne zdjęcia nie wymagają profesjonalnego budżetu. „Zaczęłam od aparatu Canon EOS 600D, ponieważ jest to idealny aparat dla początkujących – jest niedrogi i cechuje się dobrą jakością. Moim zdaniem jest to niezawodny produkt” – mówi Yasmin. Jednak już po krótkim czasie Yasmin odkryła, że chce wyjść poza podstawowy obiektyw. „Rezultaty były dobre, ale chciałam więcej, więc wybrałam obiektyw Canon EF 50mm f/1.8 STM” – mówi.

Yasmin odkryła, że nowy obiektyw zapewnił jej nowe możliwości twórcze. „Dzięki przysłonie udało się uzyskać rozmyte tło, które nadaje zdjęciom urok i odpowiedni wyraz. Natychmiast dostrzegłam poprawę, zwłaszcza w obszarze szczegółów, kolorów i ogólnej jakości”.

Yasmin używa także obiektywu Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM, który najczęściej łączy z aparatem Canon EOS 5D Mark IV. „To mój ulubiony obiektyw. Tryb makro przenosi moją fotografię kulinarną na wyższy poziom, zapewniając jej bardziej intensywny i jaśniejszy wygląd, zanurzony w teksturach i detalach”.

Inne obiektywy, które warto wziąć pod uwagę, to między innymi model EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM z aparatem EOS M50 lub model EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM połączony z lustrzanką cyfrową.

5. Zdobywaj nowe umiejętności

Nalewanie herbaty z różowego imbryku do filiżanki unoszącej się nad spodkiem.

Eksperymentowanie z obiektywami, takimi jak makroobiektywy, może diametralnie wpłynąć na jakość finalnych zdjęć. Ulubionym obiektywem Yasmin jest model Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

Stos miseczek napełnianych ryżem za pomocą unoszącej się nad nimi drewnianej łyżki.

Chęć nieustannego doskonalenia własnych umiejętności ma kluczowe znaczenie dla każdego, kto chce pójść w ślady Yasmin. Zrobione aparatem Canon EOS 5D Mark IV z obiektywem EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, 1/160 s, f/9 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Kluczowym aspektem długoterminowego sukcesu Yasmin jest jej zdolność i ochota do uczenia się nowych rzeczy, mimo że ma status profesjonalistki o ugruntowanej pozycji.

„Gdy widzę zdjęcia, które zrobiłam dwa lub trzy lata temu, jestem naprawdę zadowolona z wyniku. Cieszę się też, że zrobiłam postęp, ponieważ wiem, że teraz mogę robić je dużo lepiej” – mówi. „Sekret jest bardzo prosty – trzeba się po prostu ciągle uczyć. Dlatego chętnie dzielę się wskazówkami z każdym, kto chce doskonalić swoje umiejętności”.



Kulinarną podróż Yasmin można obserwować na jej instagramowym profilu @yasmin_albatoul.

Autorka: Natalie Denton

Powiązane artykuły

  • FOTOGRAFIA KULINARNA

    Opanowanie fotografii kulinarnej

    Fotograficzka Linda Lomelino ujawnia kluczowe składniki apetycznych ujęć produktów spożywczych.

  • Nad nadrukiem przedstawiającym tenisistę szykującego się do serwu wisi cytryna. Efekt stwarza wrażenie, jakby gracz miał w nią uderzyć.

    TWÓRCZE DRUKOWANIE

    Zabawne wydruki z Paperboyo

    Baw się, drukuj i publikuj: gwiazda Instagrama Paperboyo eksperymentuje z drukarką Canon SELPHY Square QX10.

  • Najlepsze obiektywy do fotografii kulinarnej

    FOTOGRAFIA KULINARNA

    Obiektywy do fotografii kulinarnej

    Rób fantastyczne zdjęcia kulinarne, korzystając z naszych wyselekcjonowanych obiektywów zbliżeniowych.

  • FOTOGRAF KULINARNY

    Fotografia kulinarna Mike'a Tsanga

    Fotograf opowiada, w jaki sposób wykonuje interesujące zdjęcia potraw, które później stają się popularne w mediach społecznościowych.