Wskazówki dotyczące kamer LEGRIA

Stwórz "kulinarną" relację kamerą LEGRIA

Czas, kiedy zima przegania resztki jesiennych liści, to wspaniały moment na wykonanie interesujących ujęć. Listopad jest początkiem okolicznościowych świąt oraz spotkań znajomych i członków rodziny. Warto mieć przy sobie kamerę, aby filmować nocne spotkania przy ognisku lub popołudniowe spacery przy zapadającym zmroku.

Wraz ze zmianą pory roku zmieniają się dania na naszych stołach. W chłodne dni chętniej sięgamy po gorące dania, których przygotowanie zwykle trwa dłużej. Może to być świetną okazją do nakręcenia filmu.

Wyobraź sobie, że prowadzisz blog o gotowaniu i tworzysz nowy przepis dla swoich czytelników. W przypadku każdego filmu kluczem do zainteresowania widzów jest umiejętność opowiadania historii. Gdy mówimy o jedzeniu, historia jest dość czytelna. Zbieramy i przygotowujemy składniki, miksujemy, gotujemy, a na końcu pokazujemy efekt naszej pracy. Łatwo nam jest wyobrazić sobie ujęcia, które musimy zarejestrować, aby zaprezentować swoje umiejętności i sposób przygotowania potrawy.


Filmowanie składników

Gdy wybierzesz już przepis (możesz wyszukać go w Internecie), zbierz wszystkie składniki i pokaż je kolejno w ujęciu makro. Duży zoom optyczny w kamerze LEGRIA sprawi, że przybliżony obraz będzie miał kinowy wygląd, a tło pozostanie rozmyte.

Inna możliwość to wyprawa na lokalny targ i pokazanie produktów w jesienno-zimowej aurze. Gdy przygotowujesz składniki, np. sezonowe warzywa, użyj wąskiego kadru i sfilmuj obieranie i szatkowanie. Następnie zastosuj szeroki kadr, aby pokazać czynności wykonywane już na poszczególnych produktach. Warto, przed rozpoczęciem nagrywania, wyjąć poszczególne składniki z opakowań i oddać atmosferę domowego gotowania.

pory roku – Canon
Catherine Sharman – Pomidory starych odmian
Informacje o prawach autorskich: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Miksowanie i gotowanie

Łączenie różnorodnych składników naszego dania czy ich miksowanie jest czynnością wartą zarejestrowania. Nie filmuj wszystkiego z tej samej perspektywy. Zmieniaj ją. Jeśli kamera obsługuje funkcję zdalnego sterowania telefonem komórkowym, możesz umieścić kamerę LEGRIA w trudno dostępnym miejscu i wykorzystać tą funkcję.

Zrealizowany film będzie bardziej interesująca, jeśli ujęcia będą filmowane z różnych miejsc, pod różnym kątem i z różną ogniskową. Warto ustawić kamerę tak, aby pokazywała kucharza przy pracy. Jeśli to Ty gotujesz, możesz odwrócić ekran w swoją stronę, aby upewnić się, że ujęcie jest dobrze skadrowane. Pamiętaj jednak, aby patrzeć w obiektyw, a nie na ekran! Jeśli danie wymaga schłodzenia w lodówce, ciekawe ujęcie potrawy uzyskasz umieszczając kamerę (na krótko) na jednej z półek lodówki. Wcześniej sprawdź tylko, czy nie grozi to uszkodzeniem kamery. Jednak nigdy nie wkładaj kamery do piekarnika.

Gotowanie generuje ciepło. Warto to pokazać na filmie. Jeśli chcesz pokazać parę buchającą z potrawy, umieść za nią źródło światła. Latarka (lub lampka na kuchence) to świetne źródło kierunkowego światła prześwitującego przez parę. Należy jednak uważać, aby para nie uszkodziła kamery czy nie poparzyła rąk. 


Serwowanie dania

Niezależnie od tego, czy serwujesz danie dla jednej osoby czy dla grupy znajomych, musisz umieścić porcje na talerzach. Nie zapomnij zarejestrować momentu nakładania potrawy na talerze. Przemyśl całą procedurę i filmuj poszczególne czynności z odpowiedniej perspektywy. Zrób zbliżenie porcji wyjmowanej z naczynia. Następnie nagraj szerokie ujęcie naczynia i talerza, aby pokazać jak przekładasz danie.

Warto również pokazać moment, gdy znajomi z przyjemnością spożywają przygotowany przez Ciebie posiłek. Możesz dodać elementy dekoracyjne, np. odpowiednie akcesoria kuchenne czy talerze. Aby uzyskać ciekawy efekt, pokaż kontrast między ciepłymi barwami jesiennego dania a chłodnymi, niebieskimi kolorami talerzy i serwetek. Ostatnią sceną filmu może być opróżniony talerz.