Dwa nowe obiektywy telewizyjne 8K od Canon

Warszawa, 7 listopada 2019 r. – Canon zaprezentował dziś dwa nowe obiektywy do kamer telewizyjnych 8Kⁱ, wyposażonych w 1,25-calowe matryce. Zmiennoogniskowy obiektyw UHD-DIGISUPER 51 i mobilny obiektyw zmiennoogniskowy 7x10,7 KAS S to rozwiązania Canon opracowane z myślą o kamerach broadcastowych wykorzystywanych do transmisji obrazu w jakości 8K.

7x10.7 KAS S

UHD-DIGISUPER 51

W ostatnich latach produkcje telewizyjne, takie jak filmy dokumentalne czy transmisje z wydarzeń sportowych, zaczęły wprowadzać rozwiązania 8K w celu dostarczania wideo o ultrawysokiej rozdzielczości. W związku z tym coraz szybciej rośnie zapotrzebowanie na profesjonalny sprzęt do rejestrowania, produkcji i transmisji obrazu właśnie pod kątem standardów 8K. Firma Canon, jako producent zarówno najwyższej jakości kamer, jak i obiektywów broadcastowych, pragnie nieustannie rozwijać swoje produkty i dostarczać narzędzia, odpowiadające na wyzwania nadawców i odbiorców oczekujących treści w ultrawysokiej rozdzielczość 8K.

UHD-DIGISUPER 51

Obiektyw UHD-DIGISUPER 51 we współpracy z kamerami telewizyjnymi 8K osiąga niesamowitą wydajność optyczną w całej przestrzeni kadru. To pierwszy obiektyw zmiennoogniskowy 8K Canon, który osiąga zakres ogniskowych od 15,5 mm do 790 mm – najdłuższą na świecie ogniskowąii w swojej klasie i najwyższy na świecieiii współczynnik zoom 51x. Oprócz wysokiego współczynnika powiększenia, obiektyw charakteryzuje się podobnymi właściwościami, co już dostępne obiektywy typu zoom do kamer 4K z matrycą 2/3 cala, dzięki czemu ten technologiczny przeskok do wyższej ligi 8K jest niemal naturalny. Nowy obiektyw umożliwia rejestrowanie najwyższej jakości obrazu w niemal dowolnych scenariuszach i rodzajach produkcji – sprawdzi się doskonale zarówno podczas filmowania sportów w zamkniętych pomieszczeniach, na zewnątrz, jak i podczas relacji przy dużych eventach plenerowych.

7x10.7 KAS S

Model 7x10,7 KAS S oferuje zakres ogniskowych od 10,7 mm do 75 mm, co czyni go pierwszym na świecieiv przenośnym obiektywem typu zoom do kamer telewizyjnych 8K, który oferuje współczynnik powiększenia 7x. Podobnie do UHD-DIGISUPER 51, 7x10,7 KAS S także osiąga najwyższą wydajność i jakość optyczną na całej powierzchni kadru, a ergonomia i obsługa są niemal identyczne jak w przypadku modeli do kamer 4K z matrycą 2/3’’. Mobilna konstrukcja daje dużą swobodę ruchu podczas nagrywania w różnych scenariuszach, zarówno w czasie nagrywania ujęcia „z ręki”, jak i przy długich ujęciach na potrzeby produkcji dokumentalnych czy transmisji telewizyjnych.

i Standard dla obrazu o rozdzielczości 33 mln pikseli, 16-krotność rozdzielczości Full HD i 4-krotność obrazu 4K.
iii Spośród zmiennoogniskowych obiektywów telewizyjnych 8K do kamer z matrycą 1,25 cala. Stan na 6 listopada 2019, badania Canon.
iv Spośród zmiennoogniskowych obiektywów telewizyjnych 8K do kamer z matrycą 1,25 cala. Stan na 6 listopada 2019, badania Canon.