Canon zamyka serwis Irista

Warszawa, 29 października 2019 r. – Canon poinformował, że do 31 stycznia 2020 r. planuje zamknięcie swojego chmurowego serwisu do przechowywania zdjęć i wideo Irista.

Jednocześnie firma informuje, że nie planuje angażowania się w rozwój produktów i usług do przechowywania obrazów w chmurze, a zamiast tego chce skupić się na inwestowaniu w technologie obrazowania oraz autorskie usługi ściśle powiązane z produktami producenta – m.in. image.canon i Canon Camera Connect.

Wszyscy zarejestrowani użytkownicy platformy Irista otrzymają bezpłatną, 2-miesięczną subskrypcję programu Adobe Lightroom (1TB) do edycji, przechowywania i udostępniania zdjęć.

Canon zachęca wszystkich zarejestrowanych użytkowników Irista do pobrania archiwum zdjęć i filmów z serwisu. Aby to zrobić, wystarczy zalogować się na swoje konto i w panelu użytkownika kliknąć w odpowiedni link (instrukcje znajdują się na stronie www.irista.com. Po zamknięciu serwisu 31 stycznia 2020 r. wszystkie zasoby i dane klientów zostaną usunięte.