CANON 16. ROK Z RZĘDU NUMEREM JEDEN NA RYNKU CYFROWYCH APARATÓW Z WYMIENNĄ OPTYKĄ

Warszawa, 27 marca 2019 r. – Canon poinformował, że już 16. rok z rzędu¹ jest globalnym liderem pod względem udziałów w rynku cyfrowych aparatów z wymienną optyką (lustrzanki i bezlusterkowce). Tym samym japoński producent utrzymuje tę pozycję nieprzerwanie od 2003 r.

EOS R

EOS M50

EOS 2000D

Canon samodzielnie rozwija kluczowe komponenty do swoich topowych rozwiązań z wymienną optyką EOS – chodzi zarówno o matryce CMOS, procesory DIGIC, jak i same obiektywy. Szerokie portfolio rozwiązań marki – od flagowych, zaawansowanych modeli po produkty z segmentu entry-level – cieszy się ogromnym zaufaniem zarówno zawodowych fotografów i filmowców, jak i entuzjastów czy amatorów, dopiero rozpoczynających swoją przygodę z fotografią.

W 2003 r., kiedy na rynku pojawiły się lustrzanki cyfrowe, Canon wprowadził przełomowy aparat EOS 300D. Ta innowacyjna lustrzanka, przyciągająca użytkowników zarówno konkurencyjną ceną, jak i kompaktową konstrukcją, osiągnęła rekordowy udział w rynku cyfrowych aparatów z wymienną optyką, zapoczątkowując nowy etap w rozwoju całego rynku lustrzanek cyfrowych. Od czasu tej premiery, Canon nie ustawał we wprowadzaniu kolejnych przełomowych produktów i rozwiązań, by wspomnieć choćby profesjonalne modele z serii EOS-1D czy EOS 5D, które znacząco przyczyniły się do rewolucji w nagrywaniu materiałów wideo HD przy użyciu lustrzanek.

W marcu 2018 r. na rynku pojawiły się kolejne, istotne z punku widzenia pozycji rynkowej, produkty – aparat systemowy EOS M50 i lustrzanka EOS 2000D, które pozwalają początkującym użytkownikom w intuicyjny sposób wykonywać profesjonalnie wyglądające zdjęcia.

W ten sposób, sukcesywnie rozszerzając swoją ofertę, Canon po raz kolejny zapewnił sobie pozycję lidera pod względem udziału w światowym rynku aparatów cyfrowych z wymienną optyką.

We wrześniu 2018 r. konsekwentnie rozwijając segment rozwiązań systemowych, Canon zaprezentował nowatorski system EOS R z pełnoklatkowym bezlusterkowcem EOS R i serią jasnych obiektywów RF. Kilka miesięcy później, w lutym 2019 r., firma rozszerzyła tę linię rozwiązań o kompaktowy, budżetowy model EOS RP, który jest jednocześnie najlżejszym pełnoklatkowym aparatem Canon z wymienną optyką. W tym samym czasie zapowiedziano także sześć nowych obiektywów RF, które wejdą na rynek jeszcze w tym roku.

Firma Canon będzie nadal udoskonalać swoje szerokie portfolio technologii obrazowania, opartych na perfekcyjnej optyce. Rozwijany od 1987 r. system EOS ma ogromny wkład w rozwój kultury wizualnej i kształtowanie nowych pokoleń fotografów i filmowców.

Alessandro Stanzani, Executive Vice President, Canon Imaging Technologies & Communications Group, Europe, Middle East & Africa, komentuje: „Wobec rosnących udziałów naszych rozwiązań w rynku i przy zmieniających się oczekiwaniach konsumentów, umacniamy naszą pozycję lidera na rynku EMEA zarówno pod względem wyprodukowanych aparatów cyfrowych, jak i udziałów rynkowych. Nieustannie rozwijamy obecne i nowe grupy produktowe, przesuwając granice możliwości technologii optycznych i systemów cyfrowych”.

Więcej informacji na temat cyfrowych aparatów Canon z wymienną optyką:
www.canon.pl/cameras/interchangeable-lens-cameras

1 Badania Canon