Biznes napędzany technologią.

Czy połączenie pasji i pracy zawodowej może być sposobem na życie, a nawet przerodzić się w prężnie działający biznes? Bohaterowie serii materiałów wideo Okiem Eksperta udowadniają, że wystarczy odwaga, determinacja i… nowoczesne technologie.

Zainspiruj się historiami bohaterów serii Canon Okiem Eksperta

Zobacz Okiem Eksperta na www.canon.pl/okiem-eksperta

Okiem Eksperta to cykl materiałów w konwencji human-story, w których profesjonalni twórcy dzielą się swoimi doświadczeniami z pracy zawodowej, opowiadają o wyzwaniach, inspiracjach, pasji oraz roli, jaką w ich życiu zawodowym pełnią technologie fotograficzne i filmowe. Autorami historii są fotografowie, dokumentaliści, filmowcy, ale także twórcy gier wideo, wykorzystujący rozwiązania optyczne do mapowania postaci 3D. Wszystkich bohaterów łączy jedno – jednym z filarów ich biznesu jest nowoczesny sprzęt foto-wideo.

Z pasji do zawodowstwa. 7 bohaterów, 7 historii.

Marcin Pietraszko, z wykształcenia programista komputerowy, swoje zamiłowanie do fotografii krajobrazowej przekuł w prężnie działającą i aktywną społeczność miłośników przyrody i fotografii. Jego projekt Poland In The Lens i akcja #fotozakręceni skupia dziś (na wszystkich kanałach społecznościowych) ponad 10 000 osób pozytywnie zakręconych na punkcie fotografii.

Łukasz Skwiot, fotograf sportowy z Wrocławia, po kilku nieudanych aplikacjach do dużych redakcji sportowych, w końcu dopiął swego. Dziś jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych fotografów sportowych w kraju, a jego zdjęcia publikuje tygodnik Piłka Nożna i agencja CyfraSport.

Z kolei założyciele gliwickiej spółki The Farm 51 zaczynali jako programiści i pasjonaci gier wideo. Obecnie są pionierami na polskim rynku gier komputerowych i VR, a do precyzyjnego mapowania postaci w 3D wykorzystują ponad 114 aparatów Canon EOS.

Piotr Zwarycz łączy pracę strażaka i foto-dokumentalisty. Na ćwiczenia i akcje ratunkowe – oprócz ciężkiego sprzętu do ratowania życia – zabiera również EOS-1D X Mark II, na którym dokumentuje przebieg zdarzeń, by później wykorzystać to do celów szkoleniowych.

Natomiast firma ORBITVU tworzy profesjonalne rozwiązania do fotografii produktowej dla firm z branży e-commerce. ALPHASHOT 360 ich produkcji od kilku lat podbija zarówno rynek polski, jak i zagraniczne, stanowiąc proste narzędzie do tworzenia zautomatyzowanej fotografii produktowej 360. Ale oprócz niezawodnego sprzętu i perfekcyjnej optyki, ORBITVU potrzebuje elastycznego pakietu narzędzi developerskich, które może dostosować do swoich potrzeb i dlatego pakiet Canon Software Development Kit jest tak ważny dla rozwoju biznesowego firmy.

Sztuka spotyka się z technologią

Bohaterów serii Okiem Eksperta, obok zamiłowania i determinacji do tego, co robią, łączy wykorzystanie nowoczesnych technologii foto-wideo. To one umożliwiły rozwój prezentowanych przedsięwzięć, nierzadko ułatwiając wprowadzenie przełomowych rozwiązań czy nowych usług.

„Prezentując wybrane historie naszych klientów chcemy pokazać, że ich kreatywność i determinacja na drodze do rozwijania własnego biznesu może być inspiracją dla szerszej grupy aspirujących twórców. To budujące, że nasze technologie są motorem napędowym do tworzenia nowych, innowacyjnych produktów i usług dla tak perspektywicznych branż jak e-commerce czy gaming” – tłumaczy Łukasz Gąsior, Pro Senior Manager Canon Central Europe.

Okiem Eksperta to projekt, który będzie sukcesywnie rozwijany. W najbliższych miesiącach powstaną materiały dotyczące m.in. fotografii studyjnej, ekstremalnej, ślubnej czy produktowej.

Wszystkie wideo z serii Okiem Eksperta można zobaczyć na dedykowanej stronie: www.canon.pl/okiem-eksperta.