Struktura muzyki w ruchomych obrazach, czyli projektory Canon grają w orkiestrze

Warszawa, 30 listopada 2018 r. – Pod koniec października w katowickim NOSPR odbył się niecodzienny koncert. Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia pod batutą Alexandra Humali z towarzyszeniem światowej sławy muzyków w ramach projektu BMW Art Club wykonała utwory Krzysztofa Pendereckiego, Witolda Lutosławskiego, Henryka Mikołaja Góreckiego i Andrzeja Panufnika. Integralną częścią instrumentarium całego wydarzenia były projektory Canon XEED, które odpowiadały za wizualizację wykonywanych dzieł muzycznych, stworzoną przez Witka Orskiego. Drugi koncert z tego cyklu odbędzie się już 9 grudnia w warszawskim Teatrze Wielkim.

„Cały projekt tworzony był z zamysłem powiązania programu muzycznego z realizacją wizualną” – powiedział Witek Orski, odpowiedzialny za część wizualną wydarzenia. „Przy czym założenie było takie, aby to połączenie odbywało się nie na zasadzie prostej ilustracji czy oddania prostych wrażeń związanych z muzyką, a raczej żeby odtworzyć w postaci wizualnej to, co w muzyce dzieje się pod względem struktury tych utworów”.

Dlatego w warstwie wizualnej projektu wykorzystano projekcję połączonego obrazu z sześciu projektorów instalacyjnych Canon XEED, z których każdy miał rozdzielczość WUXG 1920x1200. Dzięki technologii łączenia obrazu Edge Blending – który działa z dokładnością do 0,1 piksela – stworzyły one panoramiczny obraz o szerokości 15 m, wyświetlany na ekranie z odległości 40 m. To pierwszy na taką skalę projekt w Polsce, w którym połączono obraz z kilkunastu projektorów instalacyjnych Canon.

Na ekranach wyświetlane były przetworzone cyfrowo wizualizacje krajobrazów, które – m.in. dzięki wyjątkowej jasności i ostrości projekcji – pozwalały na jeszcze głębsze wniknięcie słuchaczy w muzykę. Połączenie to było dla odbiorców niezwykłym doznaniem, otwierającym całkiem nowe obszary percepcji dzieł muzyki klasycznej.

Wszyscy, którzy chcieliby doświadczyć tych niezwykłych doznań, będą mieli na to szansę jeszcze w tym roku. Już 9 grudnia w Teatrze Wielkim w Warszawie o godzinie 19.00 odbędzie się drugi koncert w ramach projektu BMW Art Club, w którym również, obok wszystkich instrumentów orkiestrowych, zagrają projektory Canon XEED.  Będzie to przy okazji pierwszy przypadek, kiedy w Sali Moniuszki zagoszczą tak nowoczesne technologie, aby poprzez połączenie dźwięku z obrazem otworzyć przed słuchaczami zupełnie nowe poziomy odbioru dzieł polskich kompozytorów XX w.

Jedynym oficjalnym dystrybutorem Canon z zakresu systemów AV w Polsce jest marka CyfroweAV należąca do firmy Cyfrowe.pl Sp. z o.o. Więcej na www.cyfroweav.pl

Zobacz, jak wyglądała instalacja projektorów Canon XEED w NOSPR: https://youtu.be/Vvi6fkhHsNs.