Biura przyszłości w obliczu cyfrowej transformacji

Warszawa, 8 października 2018 r. – Pierwsze skojarzenie ze słowem „biuro”? Niewielki pokój z biurkiem, komputerem i stertą segregatorów… Open space, w którym każdy pracownik ma swój własny box i słuchawki z mikrofonem… A może krajobraz z mechaniczną maszyną do pisania i rytmicznym dźwiękiem czcionek stukających o wałki z nałożoną kartką papieru…?

Dzisiejsze biura to raczej zdigitalizowana, ergonomicznie zaprojektowana przestrzeń wypełniona nowoczesnymi technologiami, których celem jest przede wszystkim automatyzacja pracy i wspieranie pracowników w jak najbardziej efektywnym wykonywaniu określonych zadań. I nawet jeśli wciąż nie wszędzie tak to wygląda, to z pewnością tak będzie – głównie za sprawą nowoczesnych technologii. Tak bowiem wygląda nieuchronna ewolucja i koncepcja biur [nie-tak-znowu-dalekiej] przyszłości, nawet jeśli dziś komuś wydaje się to wizją rodem z kina science-fiction.

Podczas zakończonej niedawno konferencji IT Future EXPO 2018, o takiej właśnie wizji zmian przekonywali eksperci Canon: Rafał Placzyński i Patryk Wąsowicz, prezentując wyzwania, jakie w związku z tym staną nie tylko przed firmami, ale także np. jednostkami odpowiedzialnymi za zapewnienie odpowiedniej infrastruktury. Dziś bowiem na rynek pracy wkracza pokolenie, dla którego anachronizmem – w pewnym sensie – jest poczta elektroniczna. To ludzie, którzy chętnie zastępują ją komunikatorami, a zamiast wysyłać sobie pliki, wolą je współdzielić na platformach chmurowych (których wartość w 2019 r. IDC szacuje na 450 mld USD1). Komputer stacjonarny to dla nich zabytek przeszłości, zaprzeczenie mobilności. Młodzi ludzie bowiem chcą dziś pracować z miejsca, które w danej chwili zapewni im maksymalny komfort działania. Nieważne, czy będzie to przestrzeń biurowa, własne mieszkanie czy kawiarnia za rogiem.

Takie nastawienie do realizacji zadań już dziś wymaga z jednej strony zapewnienia im dostępu do firmowych zasobów na licznych urządzeniach mobilnych, z których korzystają, z drugiej zaś zagwarantowania bezpieczeństwa firmowych danych. Aktualnie w Polsce 40 proc. dużych przedsiębiorstw korzysta z usług chmurowych, co nie jest wynikiem najgorszym. Znacznie gorzej wypada sektor MŚP, gdzie odsetek ten sięga zaledwie 8 proc.2 A przecież to grupa, która odpowiada za znacznie ponad 90 proc. polskiej gospodarki3.

Czy zatem rozwój IoT, sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego sprawi, że biura przyszłości będą środowiskami z pogranicza, tworząc środowisko hybrydowe? Jeśli ma to przyspieszyć wykonywanie określonych procesów i przynosić realne korzyści finansowe organizacji – to czemu nie? Już dziś IDC szacuje, że w 2025 roku każda osoba co 18 sekund będzie miała styczność z czujnikiem urządzenia wykorzystującego technologię IoT4. Liczba takich urządzeń ma sięgnąć w tym czasie 80 mld5. Czy to dużo? Przy założeniu, że globalna populacja to ok. 8 mld ludzi, oznacza to, że na każdego przypadnie średnio 10 takich urządzeń. Na każdego. Bez wyjątku.

Jak bardzo wpłynie to na kwestię cyberbezpieczeństwa przedsiębiorstw, łatwo można sobie wyobrazić. Dość stwierdzić, że gdy w 2004 r. globalny rynek cyberzabezpieczeń wart był ok. 3,5 mld USD, to obecnie szacuje się, że jego wartość wzrosła do 120 mld USD6. Zatem wystarczyło zaledwie 14 lat, aby jego wartość wzrosła ponad 34-krotnie. Jednak mimo licznych sposobów ochrony poziom bezpieczeństwa wciąż jest niewystarczający, a najsłabszym ogniwem pozostaje człowiek-pracownik. I nie dotyczy to jedynie najmłodszego personelu. Okazuje się bowiem, że wśród dyrektorów generalnych firm aż 59 proc. przyznaje się, że pobiera na swoje firmowe urządzenia oprogramowanie, co do którego nie ma pewności, czy jest ono dopuszczone do użytku przez korporacyjne systemy bezpieczeństwa7. Dlatego nawet najbardziej skomplikowane systemy cyfrowe nie wystarczą, jeśli firmy nie będą posiadać usystematyzowanej polityki odnośnie bezpieczeństwa cyfrowego, w którą włączeni będą wszyscy pracownicy. Komisja Europejska podaje, że w państwach Unii co trzecie przedsiębiorstwo posiada taką politykę. Jednak w większości są do firmy duże bądź bardzo duże. W tych małych zaś sytuacja wygląda o wiele gorzej.

To tylko szkic tego, co niesie przyszłość dla biur, która będzie jak przeniesienie się z ciasnych garażowych wnętrz do nowoczesnego biurowca, tyle, że bez przeprowadzki. Zainteresowani tematem więcej szczegółów poznają, zapoznając się z wystąpieniem Rafała Placzyńskiego i Patryka Wąsowicza, które w całości można zobaczyć pod linkiem: https://bit.ly/2DZp1bM

1 IDC: Poland Cloud Services Market 2015 – 2019 Forecast and 2014 Analysis, 2015

2 https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/nauka-i-technika-spoleczenstwo-informacyjne/spoleczenstwo-informacyjne/spoleczenstwo-informacyjne-w-polsce-w-2017-roku,2,7.html

3 https://www.parp.gov.pl/