Canon po raz czwarty ze złotym wyróżnieniem EcoVadis za działalność CSR

Warszawa, 3 sierpnia 2018 r. – Canon, światowy lider w zakresie technologii i usług obrazowania, po raz czwarty z rzędu zdobył złote wyróżnienie EcoVadis – międzynarodowej platformy wspierającej przedsiębiorstwa w ocenie ich działań pod kątem szacunku dla środowiska naturalnego i potrzeb społecznych. Tegoroczne wyróżnienie stawia Canon w światowej czołówce 5 proc. firm, które mogą pochwalić się najwyższymi wynikami w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Metodologia przyznawania wyróżnień EcoVadis oparta jest na specjalnym systemie oceny działań CSR, w którym branych jest pod uwagę aż 21 kryteriów w 4 kluczowych obszarach: środowisko, uczciwe praktyki w miejscu pracy, etyka biznesowa oraz kontrola łańcucha dostaw. Canon został doceniony we wszystkich tych obszarach.

„Jesteśmy niezwykle dumni z otrzymania złotego wyróżnienia EcoVadis. To dowód, że nasi klienci i partnerzy mogą zaufać naszym kompetencjom w zakresie prowadzenia świadomego i odpowiedzialnego biznesu” – powiedział Stuart Poore, Director of Sustainability and Government Affairs w regionie EMEA, Canon. „Zrównoważony rozwój to fundament naszego działania i dlatego na każdym etapie naszej działalności staramy się osiągać konkretne korzyści środowiskowe. Wynika to również z naszego zaangażowania w filozofię Kyosei, która oznacza „Życie i pracę dla wspólnego dobra”.

Działania Canon na rzecz zrównoważonego rozwoju obejmują zarówno prowadzenie biznesu w sposób odpowiedzialny, jak również konkretne działania na rzecz środowiska naturalnego i procesów społecznych. Firma nieustannie monitoruje i ocenia swój wpływ na środowisko, poszukując przy tym stale sposobów na poprawę wyników w zakresie zrównoważonego rozwoju we wszystkich obszarach działalności.

EcoVadis to niezależna agencja oceniająca firmy pod kątem społecznej odpowiedzialności biznesu. Jej unikalna metodologia obejmuje 150 kategorii zakupowych, 110 krajów i 21 wskaźników CSR. System oceny opiera się również na międzynarodowych standardach CSR, w tym Global Reporting Initiative, United Nations Global Compact i ISO 26000.