Canon świętuje wyprodukowanie 90 mln aparatów EOS i 130 mln obiektywów EF

Warszawa, 17 października 2017 — Firma Canon ogłosiła dziś osiągnięcie dwóch ważnych sukcesów: wyprodukowanie 90 mln aparatów EOS z wymienną optyką oraz 130 mln¹ wymiennych obiektywów serii EF. Aparatem serii EOS numer 90 000 000 został EOS 5D Mark IV, a obiektywem o numerze 130 000 000 – EF16-35mm f/2.8L III USM.

Obiektywy EF

System aparatów EOS firmy Canon debiutował w marcu 1987 r. wraz z serią wymiennych obiektywów EF, jako pierwszy na świecie całkowicie elektroniczny system montażowy do analogowych lustrzanek jednoobiektywowych (SLR) z funkcją AF. Z biegiem lat obie linie produktów rozszerzały swój zasięg zyskując szerokie grono użytkowników – od początkujących fotografów do profesjonalistów. Wraz z coraz większą popularnością lustrzanek cyfrowych po roku 2000 zwiększyła się także ich produkcja. Przez kolejne 14 lat od 2003 r. aparaty cyfrowe Canon z wymienną optyką utrzymały największe udziały w globalnym rynku2.

Od samego początku w aparatach EOS wykorzystywano rewolucyjne technologie, co wyrażało również hasło tej serii – „prędkość i komfort”. Firma Canon samodzielnie opracowała każdy kluczowy element wykorzystywany w aparatach EOS, w tym matryce CMOS, moduły przetwarzania obrazu i wymienne obiektywy. Na szczególną uwagę zasługują najlepiej sprzedające się ze wszystkich modeli w branży obiektywy EF, w których zastosowano po raz pierwszy3 innowacyjne technologie, takie jak silnik ultradźwiękowy (USM), stabilizator obrazu (IS), czy wielowarstwowy dyfrakcyjny element optyczny (DO).

Canon w dalszym ciągu stawia na rozwój aparatów serii EOS i obiektywów EF, usprawniając technologie obrazowania i tworząc produkty o zaawansowanych możliwościach optycznych, zarówno w zakresie fotografowania, jak i tworzenia wideo. Co więcej firma w dalszym ciągu pragnie dostarczać produkty, które są jednocześnie stylowe i niezawodne.

Seria EOS

EOS 650
premiera w Japonii w marcu 1987 r.

EOS-1
premiera w Japonii we wrześniu 1989 r.

EOS Kiss Digital
premiera w Japonii we wrześniu 2003 r.

EOS 5D Mark IV
premiera w Japonii w listopadzie 2016 r.

Seria aparatów EOS z wymiennym obiektywem zadebiutowała modelem EOS 650 SLR, który miał swoją premierę w marcu 1987 r. i nie tylko posiadał pierwszy na świecie elektroniczny system mocowania obiektywu, lecz także oferował całkowicie cyfrową komunikację między korpusem aparatu a obiektywem, co stanowiło podstawę nowej generacji technologii automatycznego ostrzenia zdjęć.

W czasach światowego boomu na aparaty fotograficzne, firma Canon zaprezentowała szereg modeli dopasowanych do konkretnych potrzeb użytkowników, w tym model skierowany do profesjonalistów – debiutujący w 1989 r. EOS-1 – a także mający swoją premierę w 1993 r. popularny model EOS 500, który charakteryzował się kompaktową i lekką konstrukcją. Następnie, w pierwszych latach ery aparatów cyfrowych, firma wyprodukowała przełomowy model EOS 300D Digital – cyfrową lustrzankę dla początkujących w przystępnej cenie. Od tego modelu de facto rozpoczął się gwałtowny wzrost sprzedaży na rynku aparatów cyfrowych. W tym samym roku Canon stał się również niekwestionowanym liderem na rynku fotograficznym. Późniejsza premiera aparatów serii EOS-1D dla profesjonalnych użytkowników oraz serii EOS 5D, która pozwoliła spopularyzować nagrywanie filmów wideo przy pomocy lustrzanek cyfrowych, dowodzą, że firma Canon nieustannie wprowadza coraz bardziej przełomowe produkty. Efektem tego było utrzymanie przez kolejnych 14 lat (2003 - 2016 r.) pozycji nr 1 na rynku aparatów cyfrowych z wymienną optyką.

Obiektywy EF

EF75-300mm f/4-5.6 IS USM
Premiera w Japonii w marcu 1995 r.

EF400mm f/4 DO IS USM
Premiera w Japonii w grudniu 2001 r.

EF24mm f/1.4L II USM
Premiera w Japonii w grudniu 2008 r.

EF11-24mm f/4L USM
Premiera w Japonii w lutym 2015 r.

Od premiery pierwszego obiektywu EF, która miała miejsce wraz z pojawieniem się serii EOS w 1987 r., Canon sukcesywnie wprowadza coraz bardziej rozwinięte technologicznie produkty z tej serii. Przykłady można mnożyć: wprowadzony do sprzedaży w 1995 r. model EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM ze stabilizacją obrazu, debiutujący w 2001 r. EF 400mm f/4 DO IS USM z dyfrakcyjnym elementem optycznym czy EF 24mm f/1.4L II USM, wykorzystujący powłokę Subwavelength (SWC) o wysokich parametrach antyodblaskowych, który zadebiutował w 2008 r. W 2015 r. firma wypuściła na rynek rewolucyjny obiektyw EF 11-24mm f/4L USM, pierwszy na świece ultraszerokokątny obiektyw typu zoom4 o ogniskowej równej 11 mm.

Dzisiaj seria obiektywów EF Canon liczy łącznie 93 modele5, wśród których są zarówno ultraszerokokątny obiektyw z ogniskową 8 mm, jak i superteleobiektyw z ogniskową równą 800 mm, czy obiektywy serii EF Cinema do profesjonalnych produkcji filmowych. Tak szerokie portfolio obiektywów EF i aparatów EOS sprawia, że firma Canon może zaspokoić niemal wszystkie oczekiwania twórców z różnych branż.

1 Łącznie z obiektywami serii EF Cinema
2 Na podstawie ankiety firmy Canon
3 Among interchangeable SLR camera lenses. Based on a Canon survey.
4 Spośród wymiennych obiektywów do lustrzanek i aparatów systemowych, z wyłączeniem obiektywów typu rybie oko - na podstawie ankiety firmy Canon.
5 W tym dwa modele konwerterów EF i czternaście obiektywów EF Cinema.