Canon po raz kolejny liderem japońskich firm pod względem liczby patentów zgłaszanych w USA

Warszawa, 25 stycznia 2017 r. – Canon jest liderem wśród japońskich producentów oraz trzecią firmą na świecie pod względem liczby patentów zgłoszonych w 2016 r. w USA – wynika z opublikowanego w styczniu br. rankingu IFI CLAIMS Patent Services.

W ramach działań badawczo-rozwojowych Canon aktywnie realizuje politykę patentową w wielu krajach i regionach, biorąc pod uwagę lokalne strategie biznesowe i trendy w obszarze technologii. Stany Zjednoczone, jako kraj o wyjątkowo dobrze rozwiniętym rynku nowych technologii, to szczególnie wymagający region w kontekście rozszerzania działalności biznesowej i pozyskiwania nowych partnerów technologicznych.

Rozwój nowych technologii wpisuje się w DNA firmy Canon. Inwestując coraz większe nakłady w badania nad doskonaleniem narzędzi, rozwiązań i usług, firma potwierdza, że działania te są dla niej priorytetem.

Dzięki ścisłej współpracy działów technologicznego i własności intelektualnej, firma Canon ma możliwość nieustannego rozwijania swoich rozwiązań przy jednoczesnym zachowaniu praw do własności intelektualnej.

Canon znajduje się w ścisłej piątce liderów patentowych nieprzerwanie od 31 lat.

Ranking patentów zgłaszanych przez japońskie firmy w Stanach Zjednoczonych
w latach 2005-2016

Rok Pozycja* Liczba patentów
2016 1st (3rd) 3,665
2015 1st (3rd) 4,127
2014 1st (3rd) 4,048
2013 1st (3rd) 3,820
2012 1st (3rd) 3,173
2011 1st (3rd) 2,818
2010 1st (4th) 2,551
2009 1st (4th) 2,200
2008 1st (3rd) 2,107
2007 1st (3rd) 1,983
2006 1st (3rd) 2,366
2005 1st (2nd) 1,829

* Liczba w nawiasie to pozycja Canon w ogólnym rankingu

Uwagi: Liczba patentów za 2016 r. została podana w oparciu o dane udostępniane przez IFI CLAIMS Patent Services. Dane za okres 2005-2015 firma Canon zestawiła w oparciu o informacje United States Patent and Trademark Office.