Canon po raz kolejny liderem japońskich firm pod względem liczby patentów zgłaszanych w USA

Warszawa, 25 stycznia 2017 r. – Canon jest liderem wśród japońskich producentów oraz trzecią firmą na świecie pod względem liczby patentów zgłoszonych w 2016 r. w USA – wynika z opublikowanego w styczniu br. rankingu IFI CLAIMS Patent Services.

Canon Once Again the Leader Of Japanese Companies.jpg

W ramach działań badawczo-rozwojowych Canon aktywnie realizuje politykę patentową w wielu krajach i regionach, biorąc pod uwagę lokalne strategie biznesowe i trendy w obszarze technologii. Stany Zjednoczone, jako kraj o wyjątkowo dobrze rozwiniętym rynku nowych technologii, to szczególnie wymagający region w kontekście rozszerzania działalności biznesowej i pozyskiwania nowych partnerów technologicznych.

Rozwój nowych technologii wpisuje się w DNA firmy Canon. Inwestując coraz większe nakłady w badania nad doskonaleniem narzędzi, rozwiązań i usług, firma potwierdza, że działania te są dla niej priorytetem.

Dzięki ścisłej współpracy działów technologicznego i własności intelektualnej, firma Canon ma możliwość nieustannego rozwijania swoich rozwiązań przy jednoczesnym zachowaniu praw do własności intelektualnej.

Canon znajduje się w ścisłej piątce liderów patentowych nieprzerwanie od 31 lat.

Ranking patentów zgłaszanych przez japońskie firmy w Stanach Zjednoczonych
w latach 2005-2016

RokPozycja*Liczba patentów
20161st (3rd)3,665
20151st (3rd)4,127
20141st (3rd)4,048
20131st (3rd)3,820
20121st (3rd)3,173
20111st (3rd)2,818
20101st (4th)2,551
20091st (4th)2,200
20081st (3rd)2,107
20071st (3rd)1,983
20061st (3rd)2,366
20051st (2nd)1,829

* Liczba w nawiasie to pozycja Canon w ogólnym rankingu

Uwagi: Liczba patentów za 2016 r. została podana w oparciu o dane udostępniane przez IFI CLAIMS Patent Services. Dane za okres 2005-2015 firma Canon zestawiła w oparciu o informacje United States Patent and Trademark Office.