Londyńskie Muzeum Wiktorii i Alberta wybrało kamery sieciowe Canon do ochrony bezcennych kolekcji

Warszawa, 16 czerwca 2016 r. – Firma Canon poinformowała, że władze londyńskiego Muzeum Wiktorii i Alberta wybrały kamery do monitoringu Canon, jako część nowego systemu dozoru, który ma służyć ochronie bezcennych dzieł sztuki. Kolekcje i eksponaty znajdujące się w muzeum to jedne z najcenniejszych światowych dzieł sztuki i designu, dlatego ich odpowiednie zabezpieczenie i stały monitoring to kluczowe wyzwania stojące przed władzami instytucji. Obecnie w muzeum zainstalowanych jest 66 sieciowych kamer Canon, w tym 14 modeli VB-H630D i 52 modele VB-H730F. W najbliższych latach ich liczba ma się zwiększyć.

image2.jpg
image1.jpg

Muzeum Wiktorii i Alberta to jedno z najważniejszych muzeów w Londynie i największe światowe muzeum sztuki i designu. Do dyspozycji odwiedzających jest ponad 145 galerii, które zajmują blisko 12,5 arów powierzchni. Znajdują się tam najcenniejsze kolekcje światowych dzieł sztuki i rzemiosła artystycznego. Odbywająca się niedawno wyjątkowa wystawa indyjskiej biżuterii pod nazwą Bejewelled Treasures byłą pierwszą wystawą chronioną przez kamery do monitoringu Canon. Rozmieszczenie biżuterii w ciemnych pomieszczeniach wykorzystujących pojedyncze reflektory sprawiało, że zainstalowane kamery musiały odznaczać się doskonałej jakości obrazem w trudnych warunkach oświetleniowych. Udana współpraca Canon i V&A sprawiła, że władze muzeum zdecydowały na instalację kamer japońskiego producenta w całym budynku, także w pomieszczeniach niedostępnych dla odwiedzających czy miejscach monitorujących obszary graniczne, takie jak np. dach. Zakończenie instalacji planowane jest na 2019 rok.

Erik Vieira, Senior Security Manager, Muzeum Wiktorii i Alberta, mówi: „Nasz dotychczasowy system monitoringu analogowego nie był w stanie zapewnić obrazu wysokiej jakości, dlatego zdecydowaliśmy się na wybór monitoringu w systemie IP. Aby przetestować możliwości sprzętu oferowanego przez różnych dostawców, zainstalowaliśmy trzy kamery na gmachu muzeum. Kamery Canon okazały się bezkonkurencyjne zarówno pod względem jakości, jak i możliwości analitycznych jakie zapewnia wbudowane rozwiązanie VMS Wavestore. Byliśmy pod wrażeniem tego, jak ogromne możliwości zapewniają kamery Canon w zakresie np. analizy liczby osób odwiedzających wystawę czy sposobu monitorowania ruchu odwiedzających sale galerii”.

Dotychczasowa współpraca Muzeum Wiktorii i Alberta z firmą Canon przebiegała znakomicie, dlatego władze instytucji z optymizmem patrzą na rozwój inwestycji i instalację innowacyjnych rozwiązań w całym budynku. „Podczas pierwszego etapu inwestycji Canon wspierał nas na każdym kroku. Specjaliści firmy doskonale rozumieli nasze wymagania i potrzeby, dlatego cały proces przebiegł bardzo płynnie. Z niecierpliwością czekamy na instalację kolejnych kamer sieciowych Canon i aktualizację systemu na terenie całego obiektu muzeum V&A„ – dodaje Erik Vieira. Dzięki zastosowaniu szerokokątnych modeli VB-H630D i VB-H730F, które są w stanie monitorować duże powierzchnie muzeum, można będzie ograniczyć liczbę urządzeń potrzebnych do zabezpieczenia tego samego obszaru nawet o 25 proc.

Joe White, Business Development Manager, Canon UK, dodaje: „Niezmiernie cieszymy się z sukcesu, jakim zakończyła się instalacja kamer w tak znakomitej instytucji. Tym bardziej, że jak do tej pory doskonałej jakości obraz z kamer pomógł policji w ustaleniu sprawców drobnych kradzieży, które wydarzyły się w okolicach muzeum. To tylko jeden z wielu przykładów zastosowań sieciowych rozwiązań Canon. Z niecierpliwością czekamy na kolejne etapy wdrożenia”.

FotoAkademia – nowy projekt edukacyjny Canon i TEB Edukacja

Warszawa, 29 listopada 2017 r. – Canon został oficjalnym partnerem technologicznym projektu FotoAkademia prowadzonego przez największą w Polsce sieć szkół TEB Edukacja. FotoAkademia to szeroki program kursów i szkoleń fotograficznych, kierowany do użytkowników na każdym etapie ich przygody z fotografią. W ofercie znalazły się propozycje zarówno dla doświadczonych fotografów, którzy chcą podnieść swoje kompetencje, jak i dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w świecie fotografii.