Seria ploterów płaskich Canon Océ Arizona 2200: najwyższa jakość wydruków i wydajność w swojej klasie

Warszawa, 31 maja 2016 r. – Firma Canon Europe zaprezentowała dziś najnowszą serię ploterów płaskich UV Océ Arizona 2200, które dedykowane są zarówno dostawcom usług druku (Print Service Providers; PSP), jak i firmom specjalizującym się w wydrukach grafiki artystycznej i zdjęć. Urządzenia z tej linii zostały zaprojektowane z myślą o klientach, którym zależy na zwiększeniu wydajności i wszechstronności produkcji bez kompromisów w zakresie jakości wydruków. Plotery Océ Arizona 2260 i 2280 pomogą dostawcom usług druku lepiej wykorzystać nowe możliwości biznesowe i odkryć wiele nowych zastosowań.

Canon Océ Arizona 2200

Więcej możliwości rozwoju biznesu

Seria Océ Arizona 2200 została stworzona w oparciu o cieszące się zaufaniem klientów modele z linii Arizona 600. Dzięki temu, dostawcy usług druku będą mogli zaoferować klientom jeszcze krótszy termin realizacji zlecenia, zwiększając wydajność produkcji – wydruki produkowane są z prędkością do 63,4 m²/godzinę.

Nowa sześciokolorowa technologia druku kroplą o zmiennej wielkości Océ VariaDot™ pozwoli dostawcom usług druku rozszerzyć ofertę o produkcję zdjęć i grafiki artystycznej. Dzięki pneumatycznym pinom pozycjonowanie nośnika jest szybkie i precyzyjne, co zapewnia maksymalną wydajność. Z kolei zautomatyzowany system konserwacji (Automated Printhead Maintenance System) umożliwia automatyczne czyszczenie głowicy drukującej w mniej niż 25 sekund na kolor, zapewniając jednocześnie stałą wydajność dyszy przy każdym wydruku.

Oprogramowanie ONYX Thrive do zarządzania procesem druku w połączeniu z cyfrowym systemem tnącym Océ ProCut jeszcze bardziej zwiększa wydajność produkcji, zapewniając komfortowe przetwarzanie zleceń i produkcję materiałów. Dostawcy usług druku mogą w pełni wykorzystać możliwości, jakie daje druk na zróżnicowanych podłożach. Dodatkowo, dzięki oprogramowaniu do finiszingu, które wykrywa błędy i eliminuje konieczność powtarzania wydruków, możliwe jest obniżenie kosztów produkcji.

Wysoka jakość i wszechstronność
Dzięki zastosowaniu konstrukcji płaskiego stołu możliwy jest dwustronny zadruk do samych krawędzi na niemal każdym sztywnym podłożu, w tym m.in. na nośnikach o nieregularnych kształtach, ciężkich, gładkich czy ciętych. Dzięki zastosowaniu atramentów Light Cyan i Light Magenta, plotery z serii Arizona 2200 zapewniają płynne przejścia kolorów, lepszą reprodukcję jasnych i ciemniejszych partii obrazu, co jest ważne przy druku zdjęć czy grafiki artystycznej. Z kolei opatentowana technologia aktywnej kompensacji rozmieszczenia pikseli gwarantuje jednolite efekty na całym obszarze stołu i podczas druku z roli.

Dzięki nowemu systemowi utrwalania UV z ulepszoną wydajnością i o 15 proc. zmniejszoną emisją ciepła, zarówno wewnętrzne działy reprograficzne, jak i dostawcy usług druku będą mogli rozszerzyć zakres usług. Będzie można wykorzystać jeszcze więcej nośników podatnych na ciepło, takich jak np. cienki film i samoprzylepne PCV.

Seria Arizona 2200 zapewnia skalowalność, jakiej oczekują klienci. Wraz z rozwojem biznesu mogą w każdej chwili rozszerzyć system o dwa dodatkowej kanały atramentowe. Dodając biały atrament i lakier można będzie zwiększyć jakość wydruków i zakres zastosowań. Użytkownik może dopasować najlepszą konfigurację kolorów do prowadzonego przez siebie biznesu – do wyboru jest 4, 6 lub 8 kanałów kolorów – dzięki czemu plotery z nowej serii umożliwiają druk w trybie wysokiej jakości, w tym m.in. wymagający druk fotografii.

Plotery z nowej serii pozwalają także na realizację produkcji w nocy - bez konieczności nadzoru - na elastycznych podłożach o szerokości do 2,2 m. Wybierając opcję druku z roli, dostawcy usług druku mogą w ciągu dnia drukować na sztywnych podłożach, a w nocy realizować produkcję z roli. Dzięki temu maksymalizują zwrot z inwestycji i ograniczają czas realizacji zamówień.

Mathew Faulkner, European Marketing Manager for Wide Format Group, Canon Europe, komentuje „W tej chwili dostawcy usług druku, którzy dotychczas oferowali produkcję raczej średnionakładową, poszukują kolejnych możliwości rozwoju swojego biznesu. Aby osiągnąć sukces powinni zapewniać swoim klientom nie tylko wysoką jakość, ale także szybką produkcję – tego właśnie oczekują klienci końcowi. Seria Océ Arizona 2200 to skalowalne i elastyczne plotery, które pozwalają skrócić czas produkcji, zapewniają wysoką jakość i rozbudowane opcje finiszingu na zróżnicowanych podłożach. Wierzymy, że za sprawą urządzeń z tej serii dostawcy usług druku będę mogli rozwinąć ofertę, aby zapewnić najwyższej jakości produkty, szybko i w przystępnej cenie. Oferując nowe rozwiązania chcemy pomagać naszym klientom rozwijać ich biznes i tworzyć nowe źródła przychodów”.

Kluczowe cechy:

• Wielokrotnie nagradzana technologia obrazowania Océ VariaDot™ z opcjonalnym wsparciem dla sześciu lub ośmiu kolorów: CMYK, light Cyan, light Magenta, biały i lakier.
  • Idealnie płaska sztywna konstrukcja; doskonała jakość druku na sztywnych podłożach i na przedmiotach.
  • Opcjonalny wydruk z roli daje możliwość produkcji w nocy bez konieczności nadzoru na elastycznych podłożach o szerokości do 2,2 m.
  • Gotowe do sprzedaży wydruki produkowane z prędkością do 63,4 m² na godzinę.
  • Druk w trybie High Definition do zastosowań, które wymagają wysokiej precyzji pozycjonowania kropel atramentu.
  • Obsługa sztywnych nośników i przedmiotów o grubości do 50,8 mm i wielkości 250 x 308 cm; druk z wykorzystaniem czterech, sześciu lub ośmiu kanałów koloru.
  • Automatyczny system konserwacji (Automated Printhead Maintenance System) umożliwia całkowicie bezdotykowe wyczyszczenie głowicy drukującej w kilkadziesiąt sekund.
  • 6-/7-strefowy system próżniowy zoptymalizowany pod kątem obsługi sztywnych nośników w standardowych rozmiarach.
  • Pneumatyczne pozycjonowanie nośnika dla precyzyjnego ułożenia sztywnych podłoży.
  • Współpraca z systemem Océ ProCut dla zapewnienia płynnego procesu druku i finiszingu.

Seria Océ Arizona 2200 będzie dostępna w sprzedaży już w dniu premiery podczas tragów Drupa, 31 maja 2016 r.

FotoAkademia – nowy projekt edukacyjny Canon i TEB Edukacja

Warszawa, 29 listopada 2017 r. – Canon został oficjalnym partnerem technologicznym projektu FotoAkademia prowadzonego przez największą w Polsce sieć szkół TEB Edukacja. FotoAkademia to szeroki program kursów i szkoleń fotograficznych, kierowany do użytkowników na każdym etapie ich przygody z fotografią. W ofercie znalazły się propozycje zarówno dla doświadczonych fotografów, którzy chcą podnieść swoje kompetencje, jak i dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w świecie fotografii.