Canon prezentuje EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM – pierwszy na świecie obiektyw AF z wbudowaną lampą makro¹

Warszawa, 11 maja 2016 r. – Canon prezentuje EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM – najnowszy obiektyw makro dedykowany aparatom z serii EOS M. Nowy obiektyw łączy kompaktową i lekką konstrukcję z rozbudowanymi możliwościami makro i pierwszą na świecie wbudowaną lampą makro², która redukuje cienie i zapewnia zawsze jasne zdjęcia z bliskiej odległości. Minimalna odległość ogniskowania na poziomie 13 mm i waga zaledwie 130 g sprawia, że EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM jest najlżejszym na świecie obiektywem z wbudowaną lampą makro³, dedykowanym aparatom bezlusterkowym z wymienną optyką. Sprawdza się doskonale, gdy chcemy uchwycić szczegóły z zachowaniem naturalnych kolorów, np. dzieląc się fotografią wykwintnej potrawy na Instagramie™ lub zbliżeniem na pąki wiosennych kwiatów.

EF-M 28mm f3.5 Macro IS STM Front.jpg
EF-M 28mm f3.5 Macro IS STM WCap SIDE 01.jpg
EF-M 28mm f3.5 Macro IS STM FSL Super Macro mode Light.jpg

Wbudowana lampa makro pozwalają zbliżyć się do fotografowanych obiektów bez utraty jasności. Wykorzystywana do rozjaśniania niewielkich obiektów z bliskiej odległości, może być sterowana za pomocą przełącznika, dając użytkownikom możliwość kontroli natężenia i kierunku światła z jednej lub dwóch stron. Konstrukcja lampy redukuje cienie rzucane zarówno przez aparat, jak i obiektyw podczas fotografowania. To sprawia, że dzielenie się kreatywnymi ujęciami biżuterii, rzadkich faktur tkanin czy wykonanie bliskiego portretu jest jeszcze łatwiejsze.

Zobacz każdy szczegół
Obiektyw EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM daje możliwość powiększenia 1,0x oraz 1,2x w trybie Super Macro, a minimalna odległość ogniskowania wynosi jedynie 13mm. System optycznej stabilizacji obrazu zapewnia ostre, nieporuszone zdjęcia w ruchu, podczas gdy technologia Hybrid IS koryguje przesunięcia kątowe obrazu w scenach makro.

EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM to pierwszy na świecie obiektyw z możliwością ostrzenia na nieskończoność i powiększenia 1,2x⁴. Poza doskonałymi możliwościami makro, nowy obiektyw posiada siedmiolistkową konstrukcję przysłony dla naturalnego rozmycia tła. Ogniskowa 28 mm (wyrażona w ekwiwalencie dla formatu 35 mm wynosi.45 mm) jest idealna do portretów i szerokich ujęć bez konieczności zmiany obiektywu. Dodatkowo technologia STM umożliwia płynną, cichą pracę AF podczas filmowania.

Aby zwiększyć szybkość pracy autofokusa podczas filmowania z obiektywem EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, pod koniec maja dostępna będzie aktualizacja oprogramowania dla aparatów EOS M3 i EOS M10.

EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM – kluczowe cechy

• Doskonałe ujęcia makro z pierwszą wbudowaną lampą makro
  • Znakomite ujęcia z bliskiej odległości
  • Niezwykle ostre zdjęcia dzięki technologia Hybrid IS
  • Niewielka, kompaktowa konstrukcja dopasowana do aparatów serii EOS M
  • Płynne filmowanie dzięki technologii STM

¹ Wśród aparatów z autofokusem i zmienną optyką (SLR i bezlusterkowych). Na podstawie badań Canon (maj 2016 r.)
² Wśród aparatów z autofokusem i zmienną optyką (SLR i bezlusterkowych). Na podstawie badań Canon (maj 2016 r.)
³ Wśród aparatów z autofokusem i zmienną optyką (SLR i bezlusterkowych). Na podstawie badań Canon (maj 2016 r.)
⁴ Wśród aparatów z autofokusem i zmienną optyką (SLR i bezlusterkowych). Na podstawie badań Canon (maj 2016 r.)

Nowe drukarki Canon PIXMA G z systemem stałego zasilania dla biur domowych oraz mikro i małych firm.

Warszawa, 9 stycznia 2018 r. – Firma Canon zaprezentowała najnowsze modele drukarek PIXMA G z systemem stałego zasilania. To wysokowydajne, proste w obsłudze oraz kompaktowe urządzenia zaprojektowane z myślą o użytkownikach przetwarzających duże ilości drukowanych materiałów, którzy oczekują obniżenia kosztów eksploatacyjnych. Nowe urządzenia PIXMA G są niezwykle wydajne, dzięki czemu sprawdzą się szczególnie w biurach domowych, a także mikro i małych firmach.