Canon ogłasza strategiczne partnerstwo z firmą Materialise i umacnia swoją pozycję w zakresie rozwiązań 3D

Warszawa, 8 czerwca 2016 r. – Canon Europe ogłosił nawiązanie strategicznego partnerstwa z czołowym dostawcą oprogramowania z zakresu Additive Manufacturing (AD) i usług druku 3D – firmą Materialise NV (NASDAQ; MTLS).

W ramach partnerstwa, obecni i nowi klienci Canon zyskają dostęp do oprogramowania Materialise Magics – narzędzia umożliwiającego wydajne i intuicyjne prototypowanie w ramach środowiska 3D czy Additive Manufacturing – najbardziej wyspecjalizowanego i rozbudowanego narzędzia, pozwalającego zarówno na przygotowanie, jak i na modyfikacje plików STL, a nawet całych procesów druku.

Oprogramowanie Materialise Magics charakteryzuje się łatwym w obsłudze interfejsem z możliwością dopasowania do indywidualnych potrzeb użytkownika, a dzięki rozbudowanym możliwościom przygotowania danych, cały proces druku 3D przebiega bardzo płynnie. Dodatkowo, uzupełniając funkcjonalności usługi o profesjonalne wsparcie i doradztwo specjalistów Canon, klienci zyskają korzyści w takich obszarach, jak:

• Import niemal wszystkich formatów plików 3D z pełną informacją o kolorach natywnych dla zachowania pełnej kontroli.
  • Naprawa i przygotowanie plików, korekta błędów, zapewnianie szczelności modeli oraz tworzenie własnych skrótów dla usprawnienia przygotowań druku 3D.
  • Możliwość rozbudowy i edycja danych dla uzyskania lepszego efektu, np. podczas dodawania logo, numeru seryjnego czy pustych elementów, ale także nadawania odpowiedniej tekstury czy zmieniania siatki trójkątów.
  • Przygotowanie platformy, powielanie i poprawne rozmieszczenie elementów.
  • Poprawa procesu druku, przegląd elementów składowych, wykrywanie błędów, zapisywanie platform czy generowanie raportów z działań.

Chris Blake, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży w dziale druku 3D, Canon Europe mówi: „Rynek druku 3D rozwija się niezwykle szybko, stwarzając ogromne możliwości dla kreatywnych i komercyjnych zastosowań. Canon od zawsze stara się rozwijać swoją ofertę rozwiązań tak, aby klienci zyskali jak najwięcej korzyści. Rozpoczęcie współpracy partnerskiej z Materialise potwierdza nasze zaangażowanie w rozwój zaawansowanych produktów i rozwiązań 3D oraz dążenie do dostarczania profesjonalnych usług doradczych”.

Lieve Boeykens, Business Line Director 3D Printing Professionals, Materialise, komentuje: „Aby realizować nowe pomysły naszych klientów, Materialise nieustannie rozwija profesjonalne oprogramowanie, podnosząc płynność i wydajność procesu pracy z drukarkami 3D. Jesteśmy niezwykle zadowoleni z podjęcia współpracy z tak zaufanym partnerem, jakim jest Canon. Odpowiednie wykorzystanie naszych produktów do produkcji najbardziej innowacyjnych projektów przyniesie wymierne korzyści biznesowe”.

Oprogramowanie Materialise Magics jest dostępne dla klientów Canon w Europie od 3 maja 2016 r.

Wejdź do świata Canon EOS R. Najnowszy, niewielki pełnoklatkowy bezlusterkowiec EOS RP

Warszawa, 14 lutego 2019 r. – Canon prezentuje kolejny model z najnowszej serii pełnoklatkowych bezlusterkowców – EOS RP. To niewielkich rozmiarów, lekki aparat systemowy o rozbudowanych możliwościach, przeznaczony dla zaawansowanych amatorów, chcących rozwijać swoje umiejętności fotograficzne w ramach nowego systemu Canon EOS R. Kompaktowa konstrukcja sprawia, że EOS RP doskonale sprawdzi się podczas podróży a także fotografii krajobrazowej i portretowej, oferując jednocześnie najwyższą jakość materiałów wideo 4K. EOS RP jest nie tylko najlżejszym¹ bezlusterkowcem z pełnoklatkową matrycą Canon, ale także aparatem wyposażonym w najszybszy na świecie system AF².