To My tworzymy Świat: startuje II edycja multimedialnego konkursu Canon

Warszawa, 1 kwietnia 2016 r. – Firma Canon Polska rozpoczyna II edycję konkursu pod hasłem „To My tworzymy Świat”, który objęty jest Honorowym Patronatem Ośrodka Rozwoju Edukacji. Akcja skierowana jest do uczniów - młodych pasjonatów fotografii i filmowania, którzy chcą podzielić się swoją wizją otaczającej ich rzeczywistości za pomocą multimedialnych form przekazu. Trzy nagrodzone szkoły otrzymają odpowiednio: lustrzankę cyfrową EOS 100D (I miejsce), kamerę LEGRIA mini (II miejsce) i drukarkę PIXMA G3400 (III miejsce). Dodatkowo, uczniowie i opiekun zwycięskiej drużyny wezmą udział w warsztatach, które poprowadzą znani i cenieni fotografowie, filmowcy i dziennikarze: Marcin Jamkowski i Piotr Małecki. Wszyscy laureaci otrzymają także przewodniki fotograficzne oraz albumy World Press Photo.

tmts_baner.jpg

Celem konkursu To MY tworzymy świat jest zachęcenie młodzieży szkolnej do aktywnej obserwacji otoczenia i opowiadania o wyzwaniach z jakimi się zmagają. Prace powinny mieć formę multimedialnego reportażu, wykorzystującego zdjęcia i filmy, który wyrażać będzie spojrzenie na świat w obszarach, takich jak środowisko, społeczeństwo czy technologia. Praca może uwzględniać aspekty wszystkich trzech tematów, ponieważ nie są to kategorie oceniane i nagradzane osobno.

„Poprzednia edycja konkursu pokazała, że młodzi ludzie mają wiele do powiedzenia. Tematyka i sposób podejścia były niezwykle zróżnicowane i kreatywne. Aby wspierać młodych ludzi w realizacji projektów multimedialnych przygotowaliśmy dedykowaną stronę internetową www.canon.pl/tomytworzymyswiat, na której znajdują się materiały szkoleniowe w formie artykułów i wideo. Podpowiedzą one jak krok po kroku przygotować projekt multimedialny, jakie elementy powinien zawierać” - komentuje Justyna Bartman, Manager ds. Zrównoważonego Rozwoju w Canon Polska.

Jak przystąpić do konkursu?

Uczestnikiem konkursu może być grupa uczniów gimnazjum lub szkoły ponadgimnazjalnej (do 5 osób) w wieku 13-19 lat, która reprezentowana jest przez opiekuna grupy (pełnoletni pracownik placówki szkolnej). Dla uczniów gimnazjów udział w konkursie może jednocześnie być zaliczeniem obowiązkowego projektu edukacyjnego. Prace należy zgłaszać do 15 czerwca 2016 r. za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie www.canon.pl/tomytworzymyswiat.

Materiały nagrodzone w poprzedniej edycji można obejrzeć na stronie http://www.canon.pl/tomytworzymyswiat/laureaci.aspx

FotoAkademia – nowy projekt edukacyjny Canon i TEB Edukacja

Warszawa, 29 listopada 2017 r. – Canon został oficjalnym partnerem technologicznym projektu FotoAkademia prowadzonego przez największą w Polsce sieć szkół TEB Edukacja. FotoAkademia to szeroki program kursów i szkoleń fotograficznych, kierowany do użytkowników na każdym etapie ich przygody z fotografią. W ofercie znalazły się propozycje zarówno dla doświadczonych fotografów, którzy chcą podnieść swoje kompetencje, jak i dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w świecie fotografii.