Canon po raz 13. z rzędu z najwyższym udziałem w globalnym rynku cyfrowych aparatów z wymienną optyką

Warszawa, 29 marca 2016 r. – Firma Canon poinformowała, że 13. rok z rzędu jest światowym liderem pod względem sprzedaży aparatów cyfrowych z wymienną optyką, które obejmują lustrzanki i kompaktowe aparaty systemowe¹.

EOS 5DS.jpg

EOS 5DS

Canon jest liderem w tym segmencie nieprzerwanie od 2003 roku, kiedy zaprezentowano przełomowy EOS 300D. Model ten wyróżniał się kompaktową konstrukcją i niewielką wagą, a także konkurencyjną ceną. Jego wprowadzenie było pierwszym krokiem na drodze do umacniania się pozycji firmy Canon, jako lidera rynku DSLR. Przez kolejne 13 lat japoński producent wyznaczał nowe standardy w branży profesjonalnych i konsumenckich rozwiązań do przetwarzania obrazu. Świadczy o tym m.in. wprowadzenie lustrzanek z kultowej już serii EOS 5D, które dzięki pełnoklatkowej matrycy otworzyły zupełnie nowe możliwości w zakresie nagrywania profesjonalnych materiałów wideo.

System EOS
W 2015 r. Canon zaprezentował kilka nowych modeli z serii EOS, m.in. dwie lustrzanki z rewolucyjną matrycą o rozdzielczości 50,6 MP – EOS 5DS i EOS 5DS R – oraz model EOS M3, poręczny kompaktowy aparat systemowy z wymienną optyką. Na początku 2016 r. swoją premierę miała druga generacja najbardziej zaawansowanego modelu Canon EOS-1D X Mark II, który wyznaczył nowy standard w zakresie szybkości fotografowania – do 14 kl./s z pełnym śledzeniem AF/AE. Z kolei najnowszą propozycją Canon jest uniwersalna lustrzanka EOS 80D, która łączy doskonałą jakość i szybkość działania.

Dodatkowo, użytkownicy aparatów Canon serii EOS mają do dyspozycji rozbudowaną linię aż 98 modeli² wymiennych obiektywów EF, która otwiera przed nimi wiele nowych możliwości. W czerwcu 2015 r. Canon poinformował o wyprodukowaniu 110 milionów obiektywów serii EF.

Nieustanny rozwój portfolio produktów i rozwiązań do przetwarzania obrazu sprawia, że Canon doskonale zna potrzeby swoich użytkowników i od lat jest liderem na rynku cyfrowych aparatów z wymienną optyką, umacniając swoją pozycję, jako jednego z największych światowych producentów innowacyjnych technologii.

¹ Wg danych Canon.
² Wraz z obiektywami EF Cinema. Dane z lutego 2016 r.

Wejdź do świata Canon EOS R. Najnowszy, niewielki pełnoklatkowy bezlusterkowiec EOS RP

Warszawa, 14 lutego 2019 r. – Canon prezentuje kolejny model z najnowszej serii pełnoklatkowych bezlusterkowców – EOS RP. To niewielkich rozmiarów, lekki aparat systemowy o rozbudowanych możliwościach, przeznaczony dla zaawansowanych amatorów, chcących rozwijać swoje umiejętności fotograficzne w ramach nowego systemu Canon EOS R. Kompaktowa konstrukcja sprawia, że EOS RP doskonale sprawdzi się podczas podróży a także fotografii krajobrazowej i portretowej, oferując jednocześnie najwyższą jakość materiałów wideo 4K. EOS RP jest nie tylko najlżejszym¹ bezlusterkowcem z pełnoklatkową matrycą Canon, ale także aparatem wyposażonym w najszybszy na świecie system AF².