Canon liderem wśród japońskich firm pod względem liczby patentów zgłaszanych w USA

Warszawa, 28 stycznia 2016 r. – Canon jest liderem wśród japońskich producentów oraz trzecią firmą na świecie pod względem liczby patentów zgłoszonych w 2015 r. w USA – wynika z opublikowanego w styczniu 2016 r. rankingu IFI CLAIMS Patent Services.

Canon patent ranking

W ramach działań badawczo-rozwojowych Canon aktywnie realizuje politykę patentową w wielu krajach i regionach, biorąc pod uwagę lokalne strategie biznesowe i trendy w obszarze technologii. Stany Zjednoczone, w których funkcjonuje wiele firm technologicznych, a rynek jest bardzo rozwinięty, to szczególnie wymagający region w kontekście rozszerzania działalności biznesowej i pozyskiwania nowych partnerów technologicznych.

Inwestując w badania nad jeszcze doskonalszymi narzędziami, rozwiązaniami i usługami firma potwierdza, że działania te są dla niej priorytetem. Dzięki ścisłej współpracy działów technologicznego i własności intelektualnej, Canon ma możliwość nieustannego rozwijania swoich rozwiązań przy jednoczesnym zachowaniu praw do własności intelektualnej.

Canon znajduje się w pierwszej piątce liderów patentowych nieprzerwanie od 30 lat.

Dodatkowe informacje

Canon w rankingu patentów zgłaszanych przez japońskie firmy w Stanach Zjednoczonych w latach 2005-2015

RokPozycja*Liczba patentów
20151st (3rd)4,134
20141st (3rd)4,055
20131st (3rd)3,817
20121st (3rd)3,173
20111st (3rd)2,818
20101st (4th)2,551
20091st (4th)2,200
20081st (3rd)2,107
20071st (3rd)1,983
20061st (3rd)2,367
20051st (2nd)1,828
* Liczba w nawiasie to pozycja Canon w ogólnym rankingu

Uwagi: Liczba patentów za 2015 r. została podana w oparciu o dane udostępniane przez IFI CLAIMS Patent Services. Dane za okres 2005-2014 firma Canon zestawiła w oparciu o informacje United States Patent and Trademark Office.