Canon liderem wśród japońskich firm pod względem liczby patentów zgłaszanych w USA

Warszawa, 28 stycznia 2016 r. – Canon jest liderem wśród japońskich producentów oraz trzecią firmą na świecie pod względem liczby patentów zgłoszonych w 2015 r. w USA – wynika z opublikowanego w styczniu 2016 r. rankingu IFI CLAIMS Patent Services.

W ramach działań badawczo-rozwojowych Canon aktywnie realizuje politykę patentową w wielu krajach i regionach, biorąc pod uwagę lokalne strategie biznesowe i trendy w obszarze technologii. Stany Zjednoczone, w których funkcjonuje wiele firm technologicznych, a rynek jest bardzo rozwinięty, to szczególnie wymagający region w kontekście rozszerzania działalności biznesowej i pozyskiwania nowych partnerów technologicznych.

Inwestując w badania nad jeszcze doskonalszymi narzędziami, rozwiązaniami i usługami firma potwierdza, że działania te są dla niej priorytetem. Dzięki ścisłej współpracy działów technologicznego i własności intelektualnej, Canon ma możliwość nieustannego rozwijania swoich rozwiązań przy jednoczesnym zachowaniu praw do własności intelektualnej.

Canon znajduje się w pierwszej piątce liderów patentowych nieprzerwanie od 30 lat.

Dodatkowe informacje

Canon w rankingu patentów zgłaszanych przez japońskie firmy w Stanach Zjednoczonych w latach 2005-2015

Rok Pozycja* Liczba patentów
2015 1st (3rd) 4,134
2014 1st (3rd) 4,055
2013 1st (3rd) 3,817
2012 1st (3rd) 3,173
2011 1st (3rd) 2,818
2010 1st (4th) 2,551
2009 1st (4th) 2,200
2008 1st (3rd) 2,107
2007 1st (3rd) 1,983
2006 1st (3rd) 2,367
2005 1st (2nd) 1,828
* Liczba w nawiasie to pozycja Canon w ogólnym rankingu

Uwagi: Liczba patentów za 2015 r. została podana w oparciu o dane udostępniane przez IFI CLAIMS Patent Services. Dane za okres 2005-2014 firma Canon zestawiła w oparciu o informacje United States Patent and Trademark Office.