EOS C700 / C700 PL / C700 GS PL

Nowe kamery 4K w systemie Cinema EOS: Canon EOS C700 (EF/PL) i EOS C700 GS PL

Warszawa, 1 września 2016 r. – Firma Canon rozszerza system Cinema EOS o dwie nowe kamery – EOS C700 (EF/PL) i EOS C700 GS PL. Oba modele pracują w standardzie 4K, dzięki czemu producenci filmowi i nadawcy telewizyjni będą mogli tworzyć wysokiej jakości materiały, wykorzystując m.in. szeroki zakres dynamiki obrazu. Kamera EOS C700 umożliwia wewnętrzny zapis materiałów wideo w rozdzielczości 4K z prędkością do 59,94P/50P oraz w rozdzielczości 2K z prędkością do 200p/240p w trybie zmniejszonej aktywnej powierzchni matrycy (crop). Możliwy jest również zapis materiałów w rozdzielczości 4K jako pliki RAW z prędkością do 100P/120P przy zastosowaniu opcjonalnego rekordera Codex¹ RAW. Nowe kamery systemu Cinema EOS wyróżniają się modułową konstrukcją, dzięki czemu łatwiej dopasowują się do pracy w zróżnicowanych warunkach. Ponadto, po raz pierwszy zastosowano możliwość zapisu również w formacie Apple ProRes. Model EOS C700 GS PL jest pierwszą kamerą Canon z profesjonalnej linii EOS Cinema, która oferuje global shutter.