Canon mecenasem wystawy White Power Anny Bedyńskiej, laureatki World Press Photo 2013

Warszawa, 9 maja 2013r. – W dniach 11 maja – 2 czerwca br. w warszawskiej galerii Apteka Sztuki będzie można obejrzeć wystawę zdjęć autorstwa Anny Bedyńskiej z cyklu White Power, która składa się z 16 niezwykłych portretów albinosów. Wśród prezentowanych prac znajdzie się fotografia pt. Zuzia, która została wyróżniona w tegorocznej edycji prestiżowego konkursu fotograficznego World Press Photo w kategorii portret inscenizowany. Mecenat nad wystawą objęła firma Canon, która zadbała także o najwyższą jakość wydruków.

World Press Photo 2013.jpg

Zdjęcia z cyklu White Power obrazują zjawisko albinizmu, o którym wciąż w Polsce niewiele się mówi. Jak pokazują liczby, na świecie średnio 1 na 20 tysięcy osób cierpi na pewien rodzaj albinizmu, ale nosicielem tego genu może być nawet co 70 człowiek. W wyniku braku pigmentu ciało albinosów, ich włosy i oczy pozbawione są koloru, a w konsekwencji są oni bardzo wrażliwi na działanie promieni słonecznych, na które szybko reagują stanami zapalnymi skóry. Ponadto albinizm wiąże się z poważnymi problemami ze wzrokiem połączonymi z oczopląsem, światłowstrętem i astygmatyzmem.

Fascynuje mnie człowiek, który potencjalnie nigdy nie miałby szansy stać się typowym bohaterem. Albinosi wymykają się spoza utrwalonego i promowanego przez media kanonu piękna. I w mojej pracy fotografia - efekt końcowy - jest często „efektem ubocznym” procesu, który jest dla mnie najważniejszy, czyli relacji z bohaterem i to czym dla nas jest moment robienia zdjęć. W przypadku White Power często przychodziły do mnie skromne, zawstydzone osoby, które w trakcie fotografowania rozkwitały, a uśmiech na ich twarzach był coraz większy. I to jest dla mnie największym wynagrodzeniem – opisuje Anna Bedyńska.

W Polsce albinosi nie są stowarzyszeni w żaden sposób. Nie istnieje fundacja, która pomaga rodzicom albinotycznych dzieci uzyskać pomoc i wsparcie profesjonalistów. Nikt nie wie ilu jest ich w Polsce, dlatego dotarcie do nich, znalezienie moich bohaterów, było jak szukanie igły w stogu siana. Przygotowując cykl chciałam pośrednio zwrócić uwagę na problemy, z którymi się borykają – dodaje autorka zdjęć.

Wystawę można będzie zobaczyć od 11 maja do 2 czerwca w galerii Apteka Sztuki, al. Wyzwolenia 3/5 w Warszawie.