Polscy fotografowie dołączyli do elitarnego grona Canon Explorers

Warszawa, 4 lipca 2013 r. – Czterech polskich fotografów - Anna Bedyńska, Marcin Jamkowski, Mariusz Adamski i Kuba Atys – dołączyło do prestiżowego grona Canon Explorers w ramach Programu Ambasadorów firmy Canon Europe (Canon Europe’s Ambassadors Programme).

elitarnego grona Canon Explorers.jpg

Program opiera się na współpracy firmy Canon z najlepszymi fotografami na świecie, będącymi mistrzami w swoim fachu i podzielającymi zamiłowanie marki do tworzenia niesamowitych zdjęć. W ramach przedsięwzięcia została utworzona grupa Ambasadorów (Ambassadors), których głównym zadaniem jest dzielenie się umiejętnościami i wiedzą nt. fotografii podczas międzynarodowych projektów i imprez. Natomiast najbardziej utalentowani fotografowie i filmowcy z kontynentu europejskiego, tworzący grupę Eksploratorów (Explorers) - reprezentują firmę Canon podczas wydarzeń lokalnych, a także każdego miesiąca dzielą się swoimi doświadczeniami związanymi z fotografią.

Do współpracy w ramach programu Canon Explorers właśnie dołączyło czterech fotografów z Polski:

Anna Bedyńska jest laureatką prestiżowego konkursu World Press Photo 2013, nagrodzoną w kategorii portret inscenizowany. Jej domeną są reportaże społeczne często poruszające tematy tabu, czego przykładem jest ostatnia wystawa “White Power”, która przedstawia problem albinizmu.

Marcin Jamkowski jest dziennikarzem, podróżnikiem, fotografem i filmowcem. Pełnił funkcję redaktora naczelnego w polskiej edycji National Geographic. Brał udział w licznych podróżach, m.in. w wyprawie wspinaczkowej do Afryki, źródeł Amazonki w Peru oraz kierował międzynarodową wyprawą na wrak okrętu Steuben.

Mariusz Adamski jest fotografem powietrznym, specjalizującym się w fotografii air-to-air oraz air-to-land. Należy do Związku Polskich Artystów Fotografików (ZPAF) oraz International Society for Aviation Photography (ISAP).

Kuba Atys jest fotografem specjalizującym się w fotografii sportowej. Jego zdjęcia w większości przedstawiają zmagania zawodników podczas najważniejszych imprez sportowych w Polsce i na świecie.

Dodatkowe informacje dostępne są na stronie http://cpn.canon-europe.com/content/ambassadors/explorers/anna_bedynska.do