Canon mecenasem wystawy „Terytoria” Marzeny Hmielewicz i Marcina Jamkowskiego

Warszawa, 17 grudnia 2013 r. – Dziś w Miasteczku Wilanów w Warszawie przy ul. Sarmackiej 10A odbędzie się wernisaż wystawy „Terytoria”. Jest to autorski projekt Marzeny Hmielewicz i Marcina Jamkowskiego, pasjonatów eksplorujących świat fotografii, tworzących wspólnie kolektyw Adventure Pictures. Firma Canon została mecenasem tej wystawy.

Fot. Marcin Jamkowski.jpg
Fot. Marcin Jamkowski

Głównym założeniem przedsięwzięcia jest spojrzenie na fotografię i fotografowane obiekty z innej perspektywy i dostrzeżenie w nich nowych wartości. Autorzy zdjęć szukają dla swoich obrazów nowych funkcji i tytułowych terytoriów, odchodząc od pośpiechu, który zazwyczaj towarzyszy fotografii prasowej.

Zdjęcia, które będzie można oglądać podczas wystawy pochodzą z wypraw na pustynie Sudanu i Omanu, do dżungli Rwandy i lodów Grenlandii, ale również z wieloletnich wędrówek po Puszczy Kampinoskiej. Wspólnym mianownikiem wszystkich prezentowanych fotografii jest nieskończona dbałość o szczegół, światło i moment, co awansuje fotografię do rangi malarstwa.

Wszystkie fotografie, które będzie można oglądać na wystawie zostały wydrukowane na płótnie Canon Waterproof Canvas 320g/m2 przy użyciu 12-kolorowego plotera Canon iPF8400.

- Współpraca z Marzeną i Marcinem to dla nas wspaniałe doświadczenie. Udało nam się połączyć prawdziwy talent fotograficzny z zaawansowaną technologią obrazowania Canon, co dało niesamowity efekt w postaci pięknych zdjęć. Dzięki ploterom Canon udało się oddać charakter i szczegóły każdego zdjęcia, na których tak bardzo zależało twórcom. To cudowne fotografie, które po wydrukowaniu stały się dziełami sztuki – mówi Rafał Osiekowicz z Canon Polska.

Wernisaż wystawy odbędzie się 17 grudnia br. o godzinie 19.00 w Miasteczku Wilanów, ul. Sarmacka 10A.

O autorach projektu:
Marzena Hmielewicz - urodziła się we Wrocławiu. Fotografuje od 1989 roku, głównie reportaż. Od kilku lat, wykorzystując technikę fotografii, próbuje nawiązać do różnych kierunków w malarstwie, m. in. do impresjonizmu czy ekspresjonizmu, wkraczając tym samym na nowe TERYTORIA. Studiowała na Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu. Czerpie inspiracje z otaczającego ją świata – najchętniej z natury. Jest autorem wielu wystaw indywidualnych i zbiorowych. Jej fotoreportaże publikowane są w największych polskich magazynach. Laureatka polskich i międzynarodowych konkursów fotografii.

Marcin Jamkowski - Warszawiak. Fotograf wypraw naukowych i eksploracyjnych, należący do grona Canon Explorers. Jego zdjęcia pokazujące dopiero co odkryte TERYTORIA łączą w sobie wiedzę z perfekcyjną kompozycją i kolorystyką. Członek elitarnego The Explorers Club z Nowego Jorku. Studiował chemię na UW, reżyserię i scenopisanie na Harvardzie i produkcje filmów dokumentalnych na MIT. Były redaktor naczelny National Geographic Polska. Autor dwóch książek o eksploracji. Zdobywca nagród i autor kilku wystaw. Obecnie pracuje jako reżyser nad projektem filmu dokumentalnego „Uratowane z Potopu”.