Canon Europe kupuje Lifecake i rozwija konsumenckie usługi cyfrowe

Warszawa, 24 kwietnia 2015 r. – Canon Europe poinformował, że przejmuje londyński start-up - firmę Lifecake - i tym samym wykonuje kolejny ważny krok w rozwoju konsumenckich usług cyfrowych.

Alberto Spinelli and Nicholas Babain
Alberto Spinelli (L), dyrektor ds. usług cyfrowych w Canon Europe i Nicholas Babaian (P), CEO i współzałożyciel Lifecake

Firma Lifecake stworzyła aplikację o tej samej nazwie, która pozwala rodzicom przechowywać, organizować i dzielić się najważniejszymi momentami z życia dzieci. Aplikacja umożliwia tworzenie za pomocą zdjęć i filmów osi czasu, która jest dostępna na urządzeniach, takich jak smartfony, tablety, komputery, a także w formie drukowanych fotoksiążek.

Alberto Spinelli, dyrektor ds. usług cyfrowych w Canon Europe, podsumowuje: „Obecnie fotografujemy więcej niż kiedykolwiek. Wykorzystujemy do tego różne urządzenia, dlatego czasem ilość zdjęć może wręcz przytłaczać. Chcemy – za dotknięciem ekranu – wrócić do wybranych chwil, wyświetlić je czy wydrukować, aby zostały w pamięci na dłużej. W firmie Canon rozwijamy usługi cyfrowe, które mają w tym pomóc”.

„Lifecake daje dostęp do usługi cyfrowej, która pozwoli rodzinom w łatwiejszy sposób kontrolować stale rosnącą ilość zdjęć. Aplikacja stanowi uzupełnienie dla rozwiązań dostępnych w ramach Grupy Canon. To przejęcie wpisuje się w naszą strategię, aby wszystkim fotografującym zaoferować narzędzia, które pozwolą urzeczywistnić ich wspomnienia w każdej chwili i w każdym miejscu”.

Współzałożyciel i dyrektor generalny Lifecake Nicholas Babaian, komentuje: „Wykorzystując zasięg i technologie, jakie oferuje Canon zwiększamy potencjał naszego biznesu. Jednocześnie, nasz zespół pozwoli przyspieszyć rozwój firmy Canon w obszarze usług cyfrowych. Nasi dotychczasowi i nowi klienci zyskają pewność, że ich najcenniejsze wspomnienia są bezpieczne. Za tą deklaracją stoi jedna z cieszących się największym zaufaniem marek fotograficznych – firma, która od blisko 80 lat pomaga zachować wspomnienia i dzielić się nimi. Tak będzie również w przyszłości”.

Aplikacja Lifecake jest dostępna na całym świecie w języku angielskim. Wprowadzono także wersje francuską, niemiecką, hiszpańską i włoską.

O Lifecake
Impulsem do stworzenia Lifecake była podróż jednego z twórców aplikacji. Przemierzył on 6 tys. mil, aby być przy narodzinach swojego bratanka. Było to niezwykłe doświadczenie, ale po powrocie do domu ten dystans wydał się ogromny. Chciał być na bieżąco i wkrótce odkrył, że nie on jeden.

Pochodzący z Londynu zespół,  złożony z rodziców, wujków i cioć, współpracował wcześniej przy działaniach dla największych marek internetowych, takich jak Skype, Yahoo!, Microsoft i Qualcomm.

Film prezentujący rozwiązanie i dodatkowe informacje dostępne są na stronie www.lifecake.com.

Aplikacja do pobrania w App Store i Google Play.