Różne oblicza fotografii przyrodniczej: festiwal „Wizje Natury 2016”

Warszawa, 7 listopada 2016 r. – W dniach 19-20 listopada br. w Izabelinie już po raz XII odbędzie się Międzynarodowy Festiwal Fotografii Przyrodniczej „Wizje Natury”. Impreza organizowana przez Związek Polskich Fotografów Przyrody i Kampinoski Park Narodowy to prawdziwe święto fotografii przyrodniczej. Partnerem technologicznym wydarzenia jest Canon Polska. W tym roku na specjalne zaproszenie firmy w festiwalu wezmą udział ambasadorzy marki, doświadczeni fotografowie i twórcy wspaniałych filmów przyrodniczych – Jonathan i Angela Scott.

Wizje Natury 2016.jpg

Pierwszego dnia festiwalu odbędzie się spotkanie z Jonathanem i Angelą Scott – twórcami zdjęć i filmów o Afryce, laureatami wielu prestiżowych nagród, w tym tytułu „Wildlife Photographer of the Year”. Ogromną rozpoznawalność przyniosła im seria programów telewizyjnych dla BBC „Big Cat Diary”. Twórcy opowiedzą o swojej pracy, podzielą się doświadczeniami i zaprezentują najnowszy album fotograficzny.

Pierwszego dnia odbędzie się również spotkanie z Marcinem Lenartem, który zdradzi tajemnice Puszczy Solskiej oraz Pawłem Średzińskim i Adamem Ławnikiem, którzy opowiedzą o kampanii na rzecz ochrony bezcennej Puszczy Karpackiej oraz szczegółach tworzenia Turnickiego Parku Narodowego. Na sobotę zaplanowano także prezentację jednego z 12 okręgów ZPFP – tym razem będzie to Okręg Krakowski, który specjalnie na tę okazję przygotowuje wystawę fotograficzną, prezentującą dorobek fotografów z regionu.

Wieczór poświęcony będzie multimedialnym pokazom konkursowym. Celem konkursu jest zaprezentowanie jak najszerszej palety fotograficznych spojrzeń na różnorodne zjawiska natury. Lista laureatów zostanie ogłoszona na zakończenie drugiego dnia festiwalu. Fundatorem nagród jest firma Canon, a do wygrania są m.in. lustrzanka EOS 7D Mark II, kamera LEGRIA HF G25 oraz profesjonalna drukarka PIXMA PRO-100S.

Drugiego dnia festiwalu (niedziela) odbędzie się spotkanie z Bartoszem Stróżyńskim, fotografem współpracującym z National Geographic, który podróżuje po świecie w poszukiwaniu niezwykłych ujęć podwodnych, głównie na Antarktydzie i Arktyce. Kolejnym prelegentem będzie Sławomir Wąsik – przyrodnik, fotografik, autor tekstów, realizator i producent filmów dokumentalnych, który specjalizuje się w dokumentowaniu zwierząt w ich naturalnym środowisku – tym razem przybliży historię wilków. Z kolei laureat konkursu na Fotografa Roku ZPFP 2016 – Artur Jurkowski – opowie o fotograficznych wyprawach rowerowych. Drugi dzień festiwalu uświetni także, pochodzący z Włoch, Andrea Zampatti, który zabierze widzów w fotograficzną podróż do krainy wiecznego lodu, gdzie oddawał się fotografowaniu dużych zwierząt i ptaków.

Firma Canon Polska, która jest technologicznym partnerem Związku Polskich Fotografów Przyrody już po raz czwarty angażuje się w „Wizje Natury”. Z myślą o uczestnikach festiwalu przygotowana została specjalna strefa, gdzie można będzie nie tylko przetestować aparaty i obiektywy Canon, ale także skorzystać z konsultacji w zakresie doboru sprzętu do konkretnych fotograficznych potrzeb.

Szczegółowy program dostępny jest na stronie http://www.zpfp.pl/wizje-natury/2016/program-2016.

Wstęp wolny.