Canon partnerem 11. Planete+ Doc Film Festival

Warszawa, 7 maja 2014 r. – W dniach 9-18 maja w Warszawie i Wrocławiu odbędzie się 11 edycja PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL, jednej z największych na świecie imprez poświęconych filmowi dokumentalnemu. Firma Canon, jako partner imprezy, przygotowała szereg wydarzeń towarzyszących, m.in. warsztaty pod okiem profesjonalnych operatorów filmowych oraz sekcję Touch&Try.

canon.jpg

Już po raz czwarty przyznana zostanie nagroda Canon Cinematography Award dla najlepszego twórcy obrazu. W jury oceniającym filmy znaleźli się: wybitny operator i reżyser Bogdan Dziworski, redaktorka magazynu FilmPRO Irena Gruca-Rozbicka oraz tegoroczny laureat World Press Photo Maciek Nabrdalik.

Filmy nominowane do Canon Cinematography Award 2014:

• Atlas, reż. Antoine D'Agata, Francja 2013
  • Badjao. Duchy z morza, reż. Eliza Kubarska, Wielka Brytania/Polska 2014
  • Był sobie las, reż. Luc Jacquet, Francja 2013
  • #chicagoGirl. Facebookowa rewolucja, reż. Joe Piscatella, USA/Syria 2013
  • Jestem sobą, reż. Petr Lom, Corinne van Egeraat, Holandia/Norwegia/Egipt 2013
  • Kraina szczęścia, reż. Thomas Balmès, Francja/Finlandia, 2013
  • Kuchnia wszystkich zmysłów, reż. Franc Aleu, Hiszpania 2014
  • Moją miłość zostawiłem nad morzem, reż. Mais Darwazah, Jordania/Niemcy/Palestyna/Katar 2013
  • Pożegnanie z Hollywoodem, reż. Henry Corra, Regina Nicholson, USA 2013
  • Prawdziwe życie według Simone Weil, reż. Arnaud Gerber, Francja/Niemcy 2013
  • Punkt widzenia kamery, reż. Marina Razbezhkina, Rosja 2013
  • Rezerwat Pine Ridge, reż. Anna Eborn, Dania 2013
  • Sól tej ziemi, reż. Farida Pacha, Szwajcaria/Indie 2013
  • Trzy listy z Chin, reż. Luc Schaedler, Szwajcaria 2013.

W zeszłym roku nagrodę ufundowaną przez firmę Canon otrzymał brazylijski film Elena w reżyserii Petry Costy, który doceniono za „niezwykłe pokazanie uczucia żalu i tęsknoty za pomocą plastycznych obrazów”. Przyznano również wyróżnienie specjalne dla Ostatniego etapu Cristiana Soto i Cataliny Vergary.

Canon Touch&Try
W weekendy 10-11 maja oraz 17-18 maja w warszawskiej Kinotece będzie można odwiedzić stoisko firmy Canon, na którym wystawione zostaną nowe lustrzanki cyfrowe EOS, aparaty kompaktowe oraz kamery LEGRIA. Eksperci będą doradzać odwiedzającym, jaki sprzęt wybrać oraz w jaki sposób doskonalić swoje umiejętności w zakresie tworzenia filmów i fotografii.

Warsztaty Cinema EOS
W obu miastach goszczących tegoroczny festiwal zorganizowane zostaną warsztaty dla twórców filmowych i telewizyjnych, które pozwolą uczestnikom zapoznać się z niezwykłymi możliwościami kreowania obrazu. Zaprezentowane zostaną kamery systemu Cinema EOS: C500, C300, C100 oraz EOS-1D C wraz z gamą obiektywów Canon, najczęściej wykorzystywanych w produkcjach filmowych. Poruszane będą takie zagadnienia, jak: możliwości matrycy CMOS Super 35mm, czułość ISO, tryb nagrywania Canon Log oraz porównanie systemu EOS Cinema do nagrywania DSLR.

Spotkanie w Dolnośląskim Centrum Sztuki Filmowej, które odbędzie się 11 maja o godzinie 11:00, poprowadzą Robert Woźniak z firmy Canon oraz polski operator Piotr Lenar, mający na koncie m. in. współpracę z Janem Jakubem Kolskim oraz filmy zrealizowane w Niemczech i Stanach Zjednoczonych. Tymczasem 17 maja o godzinie 11:00 w warszawskiej Kinotece rozpoczną się warsztaty pod okiem Jacka Szymczaka – operatora, reżysera i producenta, wykładowcy PWSFTViT i UJ oraz trenera w TVN Media School.

Zgłoszenia prosimy kierować na adres masterclass@planetedocff.pl

Szczegóły na temat festiwalu oraz program projekcji dostępne są pod adresem http://planetedocff.pl/.