Canon ogłasza zwycięzców konkursu na ikoniczne zdjęcie

Warszawa, 24 listopada 2015 r. – Canon Europe ogłosił listę 10 finalistów i zwycięzcę europejskiego konkursu na ikoniczne zdjęcie. Laureatów wyłoniono spośród 12500 zgłoszeń, które pochodziły od użytkowników z 18 krajów. Zwycięzcą został Matt Doggett z Wielkiej Brytanii. Jury, w skład którego weszli uznani fotografowie, w tym Ambasador Canon Brent Stirton oraz Toby Smith, fotograf Getty Images, nagrodziło fotografię pt. „Visionary changes”. Zdjęcie zostało wykonane pod wodą i obrazuje głuptaki podczas polowania. Jury doceniło technikę, kreatywność oraz ciekawą interpretację. „Kiedy głuptaki wchodzą pod wodę kształt ich oczu natychmiast się zmienia, co pozwala im dojrzeć rybę, o którą walczą” – komentuje autor.

image1.jpg

Przedstawiciel jury, Brent Stirton podsumował decyzję: “To wykonane pod wodą zdjęcie dokumentuje chaotyczną sytuację, a w takich warunkach naprawdę trudno jest zrobić dobre zdjęcie. Dodatkowym wyzwaniem jest utrzymanie ostrości. W tym przypadku fotograf poradził sobie z tymi problemami, uzyskując dynamiczną fotografię”.

W nagrodę Matt Doggett otrzyma wybrany przez siebie obiektyw Canon¹, a także – podobnie jak dziewięciu finalistów – zestaw Canon EOS 5D Mark III wraz z obiektywem EF 24-105mm f/4L IS USM i wydruk swojego zdjęcia, wykonany na nowej fotograficznej drukarce imagePROGRAF PRO-1000.

Anthony Holland Parkin, Senior Creative Director, Getty Images, podsumował: „Wyłonienie 10 finalistów spośród 12500 zgłoszeń było dużym wyzwaniem. Jednocześnie wielka różnorodność prac – od krajobrazów, natury przez portrety, aż po reportaż – sprawiła, że był to proces niezwykle przyjemny. Od samego początku było wiadomo, że prace są na bardzo wysokim poziomie. Byliśmy pod wrażeniem kreatywności wielu fotografów, zwłaszcza w połączeniu z techniką fotografowania. Gratulujemy 10 finalistom, których pasja i wizja przemawiały najmocniej”.

Pozostali finaliści:

1.
Tytuł: „Transition”
Autor: Stephane Droal, Francja
Opis: Jednolite kolory reprezentują przejście między latem a zimą. Kolory jesieni rozjaśniają nasze spojrzenie.
Komentarz jury: „Wspaniale miękkie, stonowane światło, odrobina mgły i ograniczenie barw intryguje i tworzy zupełnie nową wizję fotografii krajobrazowej. Fotografia świetnie obrazuje przejście, zmianę pór roku w Europie. Efekty uzyskane przy obróbce nie dominują, nie przysłaniają sensu sfotografowanej sceny. Technicznie – bardzo dobrze skomponowany kadr” - Toby Smith.

2.
Tytuł: „Przygotowani na zmiany”
Autor: Oskar Żak, Polska
Opis: Sesja zrobiona przez ojca 7 dni po narodzinach dziecka. Znaliśmy dokładną godzinę i datę zmiany… wagę również.
Komentarz jury: „Odmienne od pozostałych zdjęć finalistów. Uwielbiam tę kompozycję, plan i przekaz. Świetnie wykonane” - Anthony Holland Parkin.

3.
Tytuł: „Ivory Burning”
Autor: Tobias Corts, Niemcy
Opis: Kenia płonie przez swoje zasoby kości słoniowej. Przestańcie kłusować i zabijać słonie – przez was ten gatunek zniknie całkowicie za 10 lat.
Komentarz jury: „Fotoreportaż dotyczy kryzysowego problemu. Ostre kadrowanie potęguje wrażenie niepokoju, zagrożenia” - Anthony Holland Parkin.

4.
Tytuł: „Provovaction au changement”
Autor: Emmanuel Brossier, France
Opis: Czasem zmiany mogą być wywołane. Nie ma zmian bez potrzeby rozwoju. Fotografia potrafi uchwycić takie historyczne momenty.
Komentarz jury: „Mocna kompozycja odzwierciedla walkę i być może przygnębienie jednostki wobec autorytarnej władzy systemu” - Toby Smith.

5.
Tytuł: „The Great Encounter”
Autor: Tobias Friedrich, Niemcy
Opis: U wybrzeży Omanu i Jemenu żyje około 80 humbaków, które nie opuszczają tego miejsca wraz z pozostałymi przedstawicielami gatunku. Specjaliści twierdzą, że zwierzęta stanowią odrębny gatunek.
Komentarz jury: „Sylwetka wielorybów powraca jak echo i płynie wraz z krajobrazem powyżej. Efektowne ujęcie - Toby Smith.

6.
Tytuł: „Schroffe Kanten ganz weich”
Autor: Christian Kraus, Niemcy
Opis: Fotografia pokazuje, jak odpowiednie światło może zmienić najbardziej surowe obiekty w coś pięknego.
Komentarz jury: „Z pozoru klasyczna fotografia krajobrazowa, jednak doskonale wykonana, w odpowiednim momencie. Znakomicie dobrana pora dnia” - Brent Stirton.

7.
Tytuł: „Lake Agnes”
Autor: Erik De Boer, Holandia
Opis: Nadejście wiosny oznacza topniejący śnieg, który zmienia się w niebieską, odbijającą promienie wodę.
Komentarz jury: „Piękna panorama. Uwielbiam krajobrazy, które pochłaniają moją uwagę i sprawiają, że marzę aby znaleźć się dokładnie w tym miejscu” - Toby Smith.

8.
Tytuł: „Pushed aside”
Autor: Rupert Hitchcox, Wielka Brytania
Opis: Uczestnik protestu przeciwko szczytowi G8 w Londynie odpychany specjalną tarczą przez oficera policji.
Komentarz jury: „Świetne wykorzystanie głębi ostrości, kompozycja i układ kadru oddają potęgę fotografii” - Anthony Holland Parkin.

9.
Tytuł: „Deafening silence”
Autor: Aleksandr Dymov, Rosja
Opis: Skromność – prawdziwe piękno dziewczyny.
Komentarz jury: „Fotografia nieco odbiegająca od pozostałych prac finałowych. Piękny, szczery i intrygujący portret” - Anthony Holland Parkin.

Wszystkie 10 nagrodzonych fotografii konkursowych można zobaczyć w specjalnej Galerii w zakładce konkursowej „Ikoniczne zdjęcie” na stronie Canon.

¹ EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, EF 16-35mm f/2.8L II USM lub EF 85mm f/1.2L II USM