Canon partnerem DOCS AGAINST GRAVITY FILM FESTIVAL

Warszawa, 8 maja 2015 r. – Firma Canon Polska już po raz piąty wspiera DOCS AGAINST GRAVITY FILM FESTIVAL (wcześniej PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL) - największe święto kina dokumentalnego w Polsce. Jako światowy lider w dziedzinie rozwiązań do przetwarzania obrazu, Canon stara się aktywnie promować gatunek kinematografii, który u swoich podstaw jest bardzo zbliżony do idei fotografii – dokumentuje aktualne procesy oraz przemiany społeczne.

Canon logo

Każdego dnia twórcy na całym świecie wykorzystują kamery i aparaty z logo Canon realizując ambitne i nowatorskie projekty filmowe. Historie, które opowiadają inspirują i wzruszają – wywołują u widzów prawdziwe emocje. Wiele z tych historii można będzie zobaczyć podczas tegorocznej edycji festiwalu, który odbędzie się w dniach 8-17 maja w Warszawie, Wrocławiu i Bydgoszczy.

Jako partner imprezy Canon przygotował szereg wydarzeń towarzyszących, m.in. warsztaty we Wrocławiu oraz sekcję Touch&Try, która w festiwalowe weekendy będzie dostępna w warszawskiej Kinotece.

Już po raz piąty przyznana zostanie nagroda Canon dla najlepszego twórcy obrazu „KADR BEZ FIKCJI”. W ubiegłych latach to prestiżowe wyróżnienie przyznawano w ramach konkursu „Canon Cinematography Award”. Wśród wyróżnionych byli m.in. Tomasz Wolski czy Petra Costa. W jury oceniającym filmy w tym roku zasiadły: Silvia Pogoda, Aneta Kopacz, Ita Zbroniec-Zajt.

Produkcje nominowane do nagrody:

• Mieszkaniec, reż. Thomas Heise, Niemcy, 2014
  • Chiny na szynach, reż. J.P. Sniadecki, Chiny/USA, 2014
  • Przełamany krajobraz, reż. Stéphanie Barbey, Luc Peter, Szwajcaria, 2014
  • Oddychać, nie-oddychać, reż. Nino Kirtadze, Francja, 2014
  • O tych, którzy płoną, reż. Morgan Knibbe, Holandia, 2014
  • Nadejdą lepsze czasy, reż. Hanna Polak, Dania/Polska, 2014
  • Białe noce listonosza, reż. Andriej Konczałowski, Rosja, 2014
  • Pixadores, reż. Amir Escandari, Finlandia/Dania/Szwecja, 2014
  • Sól ziemi, reż. Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, Francja /Brazylia/Włochy, 2014
  • Mulhapar, reż. Paolo Poloni, Szwajcaria, 2014
  • Powyżej/ poniżej, reż. Nicolas Steiner, Szwajcaria/Niemcy, 2015

Warsztaty: zastosowanie kamer filmowych Canon w produkcji krótkometrażowej

10 maja w Dolnośląskim Centrum Filmowym we Wrocławiu odbędą się warsztaty, które pozwolą uczestnikom zapoznać się z rozwiązaniami Canon do realizacji filmów krótkometrażowych. Zaprezentowane zostaną m.in. kamery: EOS C100 Mark II, kompaktowy model 4K XC10 oraz ceniona XF205. Spotkanie poprowadzą Robert Woźniak z Canon Polska oraz Kamil Przybylak z Cam-L Studio, który opowie o swoich początkach z filmowaniem i podzieli się doświadczeniami z wieloletniej pracy w Polsce i zagranicą.

Zgłoszenia prosimy kierować na adres lech@againstgravity.pl

Canon Touch&Try
W weekendy 9-10 maja oraz 16-17 maja w warszawskiej Kinotece będzie można odwiedzić stoisko firmy Canon, na którym zaprezentowane zostaną lustrzanki cyfrowe EOS, aparaty kompaktowe oraz kamery LEGRIA. Eksperci podpowiedzą, jaki sprzęt wybrać oraz w jaki sposób doskonalić swoje umiejętności w zakresie tworzenia filmów i fotografii.

Więcej informacji o rozwiązaniach Canon na stronie www.canon.pl

Program festiwalu dostępny jest na oficjalnej stronie www.docsag.pl