Canon dzieli się swoją wizją przyszłości obrazowania i cyfrowych usług konsumenckich podczas wystawy EXPO 2015 w Paryżu

Paryż, 13 października 2015 r. – Podczas wystawy EXPO 2015 w Paryżu Canon Europe prezentuje swoją wizję rozwoju technologii obrazowania i usług konsumenckich. Firma, która z pasją opracowuje nowe sposoby utrwalania i przeżywania wspomnień, zaprezentuje koncepcje, zmieniające sposób, w jaki dokumentujemy, przechowujemy i udostępniamy obrazy.

expo-banner.jpg

Alessandro Stanzani, dyrektor Consumer Imaging Group, Canon Europe, powiedział: „EXPO 2015 to dla nas niezwykle ekscytujące wydarzenie. Przez ostatnie 5 lat wykorzystywaliśmy naszą tradycję, wiedzę i doświadczenie, aby wyznaczyć nowe granice w zakresie obrazowania. Zmieniamy nasz dział konsumencki, dopasowując się do potrzeb klientów. Skupiamy się na rozwijaniu nowych cyfrowych usług, a także cieszącego się dużym zaufaniem sprzętu do przetwarzania obrazu”.

„Wszystko, co pokazujemy w Paryżu wpisuje się w naszą strategię. Dążymy bowiem do tworzenia i udoskonalania rozwiązań, które w jeszcze większym stopniu pozwalają cieszyć się obrazem. Zarówno jeśli chodzi o przeglądanie zdjęć za pomocą nowego bezprzewodowego urządzenia Connect Station, czy też obserwowanie obiektów, których nie można dostrzec gołym okiem, za pomocą aparatu o czułości ISO 4 000 000. Obrazy odzwierciedlają cenne wspomnienia, a my chcemy pomóc uwiecznić te chwile i przeżyć je ponownie w najlepszej jakości. Podczas EXPO 2015 pokazujemy wiele nowych, ekscytujących sposobów na interakcje z obrazem - dziś, jutro i w przyszłości”.

Wsparcie na każdym etapie obrazowania
Z roku na rok powstaje coraz więcej zdjęć i filmów. Canon przesuwa granice technologii przetwarzania obrazu, wprowadzając pionierskie rozwiązania, które zwiększają możliwości twórcze użytkowników. W ramach ewoluującego ekosystemu konsumenckich produktów i usług cyfrowych, firma wspiera użytkowników na każdym etapie procesu obrazowania. Tym samym ułatwia tworzenie możliwie najlepszych zdjęć i filmów, bez względu na wykorzystywane urządzenie.

Podczas Canon EXPO można będzie zobaczyć najnowsze rozwiązania, które wspomagają konsumentów w zarządzaniu stale rosnącymi bibliotekami zdjęć. Canon pokaże również nowe możliwości aplikacji Lifecake oraz odświeżoną wersję swojej chmurowej platformy do zarządzania obrazami, irista. Na wystawie pojawi się też hdbook EZ, aplikacja na smartfony, tablety i komputery, która automatycznie wybiera najlepsze obrazy z bibliotek zdjęć oraz wideo i w ciągu kilku minut tworzy spersonalizowany album fotograficzny. Oficjalna premiera aplikacji już wkrótce.

Wśród innych technologii koncepcyjnych, produktów, rozwiązań i usług zaprezentowane zostaną m.in.:

• Kamera 8K. Ta koncepcyjna kamera o rozdzielczości 8K wspiera produkcję programów nowej generacji (filmy dokumentalne, wydarzenia sportowe) w najwyższej jakości.
  • Aparat o rozdzielczości 120 MP. Ten prototypowy aparat robi zdjęcia o bardzo wysokiej rozdzielczości, które pozwalają odtworzyć trójwymiarową fakturę fotografowanych obiektów. Rozwiązanie to sprawdza się znakomicie zwłaszcza w połączeniu z drukiem 3D lub technologią hologramową.
  • Matryca CMOS o rozdzielczości 250 MP. Najnowsza matryca Canon o ultrawysokiej rozdzielczości (30-krotnie większej od standardu 4K¹), która posiada największą liczbę pikseli² spośród matryc typu CMOS³. Zastosowana w aparacie pozwala odczytać boczny napis z samolotu lecącego w odległości 18 kilometrów.
  • Kamera o czułości ISO 4 mln. Nowa kamera firmy Canon umożliwia rejestrowanie kolorowego materiału Full HD w niezwykle słabym świetle. Pozwoli ona zapisać sceny, których wcześniej nie można było zarejestrować.
  • Technologia Intelligent Imaging for Life (Intelligent Imaging for Life) pozwala zmienić dom w płótno, na którym ożywają wspomnienia. Ta innowacyjna, intuicyjna technologia oferuje zupełnie nowe sposoby interakcji ze zdjęciami i wideo. M.in. daje możliwość udostępniania, kadrowania oraz drukowania fotografii z poziomu interaktywnej powierzchni stołu.

Wirtualna odsłona Canon EXPO i najnowsze informacje z wystawy dostępne są na stronie: www.canon-europe.com/expo

Więcej informacji można także znaleźć na kanałach społecznościowych Canon EXPO:

¹ Przy pięciu klatkach na sekundę
² Dane na dzień 7 września 2015 r., na podstawie sondażu firmy Canon
³ W przypadku matryc CMOS mniejszych niż 35-milimetrowa matryca pełnoklatkowa