Canon wspiera młodych filmowców podczas Berlinale Talents 2015

Warszawa, 2 lutego 2015 r. – Canon już po raz trzeci wspiera „Berlinale Talents” – wydarzenie, które odbywa się w ramach Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie. Obecność firmy na festiwalu jest wyrazem uznania i wsparcia dla aspirujących twórców. Jako główny partner imprezy, Canon zaprezentuje innowacyjne technologie przeznaczone dla rynku produkcji filmowej, a także zaprosi na serię warsztatów prowadzonych przez najlepszych specjalistów z branży.

BT Logo

Cykl warsztatów dla filmowców stanowi doskonałą okazję, aby rozwijać umiejętności z zakresu technik filmowania oraz skorzystać z porad profesjonalistów. Warsztatom towarzyszyć będą praktyczne pokazy, demonstrujące możliwości najnowszych kamer i obiektywów Canon. Jednym z tegorocznych wykładowców będzie Peter Zeitlinger – reżyser i operator, który ma na swoim koncie pracę przy wielu głośnych filmach – współpracował m.in. z Ulrichem Seidlem czy Wernerem Herzogiem. Zeitlinger jest autorem zdjęć do najnowszego filmu Herzoga „Queen of the Desert” – tegorocznego kandydata do nagrody w konkursie głównym.

Aby przybliżyć najnowsze technologie, Canon przygotował powierzchnię Camera Studio, w której zaprezentuje szeroką gamę profesjonalnych produktów i rozwiązań do przetwarzania obrazu. Dodatkowo, w strefie HAU 2 będzie można przetestować wybrane produkty oraz wziąć udział w pokazach, podczas których przybliżona zostanie praca z wykorzystaniem kamer serii EOS i XF. Po raz pierwszy w ramach swojej obecności podczas wydarzenia, Canon przygotował także specjalne, czynne całą dobę stoisko, na którym będzie można wypożyczyć EOS C100 – profesjonalną kamerę, która daje ogromne możliwości w zakresie twórczej ekspresji.

Rob Oades, twórca zdjęć portretowych wykorzysta sprzęt Canon w swoim profesjonalnym studio, gdzie wykona niepowtarzalne portrety 300 wybranych uczestników „Berlinale Talents 2015”. W swojej karierze Oades pracował m.in. z Rafaelem Stahelinem oraz Rankinem, by następnie wypracować swój własny, unikalny styl fotografowania.

Canon zaprezentuje także kilka filmów krótkometrażowych zrealizowanych na zlecenie firmy przez najbardziej utalentowanych i obiecujących młodych twórców z zeszłorocznej edycji Berlinale Talents. Pokaz odbędzie się podczas sesji Canon Early Bird Breakfast, a wszystkie filmy będą także dostępne na stronie Canon Professional Network.

„Canon wspiera filmowców na każdym poziomie zaawansowania w dążeniu do przekraczania kolejnych granic. W tym roku zaprosiliśmy do współpracy najlepszych specjalistów i ekspertów z branży filmowej, aby opowiedzieli początkującym twórcom o swoich doświadczeniach z najnowszym sprzętem do produkcji filmowej Canon” - powiedział Kieran Magee, dyrektor ds. marketingu profesjonalnych produktów z zakresu obrazowania w Canon Europe. „Ale oprócz nabywania nowych umiejętności technicznych, Berlinale Talents to doskonała okazja do zdobycia nowych kontaktów i budowania profesjonalnych relacji z przedstawicielami branży filmowej. Jesteśmy dumni, że możemy wspierać młodych ludzi na drodze do sukcesu” – podsumowuje Magee.

„Berlinale Talents” trwa przez sześć dni w trakcie Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, od 7 do 12 lutego 2015 roku. Impreza skierowana jest do przedstawicieli branży filmowej o stażu zawodowym mniejszym niż 10 lat, którzy reprezentują wszystkie obszary przemysłu filmowego: aktorów, operatorów, reżyserów, montażystów, producentów, scenografów, scenarzystów, dystrybutorów, dźwiękowców i kompozytorów.