Canon wyprodukował 250 mln aparatów cyfrowych i po raz jedenasty z rzędu osiągnął najwyższy udział w globalnym rynku cyfrowych aparatów z wymienną optyką

Warszawa, 27 marca 2014 r. – Canon poinformował, że już jedenasty¹ rok z rzędu jest światowym nr 1 pod względem wolumenu sprzedaży aparatów cyfrowych z wymienną optyką². Firma ogłosiła także, że osiągnęła kolejny przełom w produkcji cyfrowych aparatów kompaktowych i z wymienną optyką, przekraczając liczbę 250 mln sztuk³.

PowerShot G1 X Mark II (Large) EOS 70D FSL w EF-S 18-135mm IS STM
PowerShot G1 X Mark II EOS 70D

Wśród aparatów, które przyczyniły się do tego sukcesu jest m.in. EOS 70D, który został wyposażony w innowacyjną technologię Dual Pixel CMOS AF oraz modele z serii IXUS, oferujące kompaktowy i stylowy design będący wyznacznikiem trendów dla produktów w tej kategorii.

Od momentu wyprodukowania pierwszego aparatu cyfrowego w połowie lat 90., Canon stale rozwija ofertę, wprowadzając na rynek innowacyjne technologie, dzięki którym firma utrzymuje pozycję światowego lidera w zakresie rozwiązań do przetwarzania obrazu. Bogate portfolio produktów, uzupełnione zostało ostatnio o flagowy aparat PowerShot G1 X Mark II. Ten pełen innowacyjnych rozwiązań kompakt wspiera użytkowników na wszystkich poziomach zaawansowania.

¹Na podstawie danych Canon za lata 2003-2013.
²Lustrzanki cyfrowe i aparaty systemowe
³Na dzień 31 stycznia 2014 r.