Po raz 12. z rzędu Canon z najwyższym udziałem w globalnym rynku cyfrowych aparatów z wymienną optyką

Warszawa, 26 marca 2015 r. – Firma Canon Inc. poinformowała, że już 12. rok z rzędu jest światowym liderem pod względem wolumenu sprzedaży aparatów cyfrowych z wymienną optyką¹.

EOS 7D Mark II_PL

Canon jest liderem tego segmentu od 2003 roku², czyli od momentu, kiedy rynek otworzył się na lustrzanki cyfrowe. Zbiegło się to w czasie z premierą przełomowego aparatu EOS 300D. Model ten oferował kompaktowe wymiary i niewielką wagę w konkurencyjnej cenie. Jego wprowadzenie było pierwszym krokiem na drodze do umacniania przez Canon pozycji na rynku DSLR. Przez kolejne dwanaście lat firma stale wyznacza nowe standardy w branży, prezentując innowacyjne rozwiązania, w tym serię EOS-1D dla profesjonalnych użytkowników czy linię EOD 5D, która otworzyła nowe możliwości w zakresie tworzenia materiałów wideo.

W październiku 2014 r. Canon wprowadził do sprzedaży model EOS 7D Mark II dla zaawansowanych użytkowników indywidualnych, który zdobył uznanie, m.in. dzięki trybowi zdjęć seryjnych - do 10 klatek na sekundę - oraz zaawansowanemu autofocusowi. Z kolei w lutym br. portfolio firmy wzbogaciło się o pięć nowych aparatów. Wśród nich EOS 5DS i 5DS R, lustrzanki które oferują najwyższą na świecie liczbę pikseli na pełnoklatkowej matrycy 35 mm³. Dwa aparaty klasy entry-level, EOS 760D i EOS 750D, oraz EOS M3 – kompaktowy aparat systemowy dla osób, które pragną rozwijać swoje umiejętności.

Co więcej, w kwietniu 2014 r. Canon poinformował o wyprodukowaniu 100 milionów wymiennych obiektywów EF dla aparatów EOS. Linia tych obiektywów obejmuje obecnie 97 modeli⁴, co otwiera przed użytkownikami EOS wiele nowych możliwości w zakresie obrazowania, pomagając w dokumentowaniu i odkrywaniu otaczającego nas świata.

Niezwykle rozbudowana linia lustrzanek – od EOS 300D aż po produkty zaprezentowane w 2015 r. – oraz ciągły rozwój sprawiają, że Canon wyprzedza konkurencję już od ponad dwunastu lat. Firma kształtuje trendy, odpowiadając jednocześnie na potrzeby użytkowników.

¹ Lustrzanki cyfrowe i aparaty systemowe.
² Wg badań Canon.
³ Dane na dzień 6 lutego br.; wg badań Canon.
⁴ Wraz z obiektywami EF Cinema.