Rozdzielczość 4K i więcej: UHD DIGISUPER 90 i UHD DIGISUPER 86, czyli dwa nowe obiektywy telewizyjne Canon do kamer z matrycą 2/3”

Warszawa, 8 września 2015 r. – Firma Canon zaprezentowała dwa nowe obiektywy 4K do kamer z matrycą 2/3” - UHD DIGISUPER 86 (UJ86x9.3B) i UHD DIGISUPER 90 (UJ90x9B). Oba produkty oferują szeroki zakres ogniskowej i dobrze sprawdzą się podczas telewizyjnych transmisji na żywo. Obiektywy cechuje wysoka jakość obrazu, a model UHD DIGISUPER 86 oferuje rozdzielczość powyżej 4K.

UJ86x9.3B.jpgUHD DIGISUPER 86 (UJ86x9.3B)
UJ90x9B.jpgUHD DIGISUPER 90 (UJ90x9B)

Rozdzielczość 4K
UHD DIGISUPER 86 i UHD DIGISUPER 90 są częścią linii obiektywów Canon 4K do kamer z matrycą 2/3” i dołączają do tej serii razem z niedawno zaprezentowanym CJ12ex4.3B. Oferują swobodę podczas realizacji transmisji telewizyjnych czy wydarzeń sportowych na żywo w rozdzielczości 4K. Co więcej, model UHD DIGISUPER 86 – jako pierwszy z serii profesjonalnych obiektywów telewizyjnych Canon – oferuje jakość nagrywania powyżej 4K.

Dzięki zaawansowanej konstrukcji optycznej, nowe obiektywy zapewniają wysoką rozdzielczość w całym kadrze, zarówno w szerokich planach, jak i w zbliżeniach. Dodatkowo, zastosowanie elementów fluorytowych i szkła UD daje lepszą kontrolę nad efektami ducha i flary i zapewnia wyraźne i kontrastowe obrazy w różnych odcieniach.

Imponujący zakres ogniskowej
Model UHD DIGISUPER 86 (UJ86x9.3B) został wyposażony w 86-krotny zoom i oferuje zakres ogniskowej 9,3mm – 800mm. Z kolei UHD DIGISUPER 90 (UJ90x9B) posiada 90-krotny zoom i zakres ogniskowej 9mm – 810mm. Dodatkowo, wbudowany konwerter 2x pozwala podwoić zasięg zbliżenia przy zachowaniu jakości 4K.

Podczas realizacji na żywo transmisji z wydarzeń sportowych, nawet niewielkie poruszenia nie są tolerowane. Obiektywy UHD DIGISUPER 86 (UJ86x9.3B) i UHD DIGISUPER 90 (UJ90x9B) oferują technologie optycznej stabilizacji obrazu od Canon, dzięki czemu zapewniają stabilne ujęcia i wysoką precyzję, nawet podczas panoramowania. Jest to niezbędne do śledzenia szybko poruszających się obiektów np. w trakcie rozgrywek sportowych. Co więcej, operator może utrzymać obiekt w ostrości nawet w wymagających sytuacjach, np. przy dużej odległości i małej głębi ostrości.

Solidna konstrukcja
Obiektywy UHD DIGISUPER 86 (UJ86x9.3B) i UHD DIGISUPER 90 (UJ90x9B) oferują kompaktową konstrukcję, zbliżoną wymiarami i wagą do obiektywów HD do kamer z matrycą 2/3”, co zapewnia łatwą integrację ze środowiskiem pracy. Oba modele zostały wyposażone w 20-stykowe złącze, które ułatwia integrację z wirtualnymi systemami, a także zapewnia zgodność z akcesoriami Canon stworzonymi z myślą o obiektywach HD do kamer z matrycą 2/3”.

UHD DIGISUPER 86 (UJ86x9.3B) - kluczowe cechy:

• Obiektyw 4K do kamer z matrycą 2/3” z 86-krotnym zoomem i zakresem ogniskowej 9.3-800mm (do 1600 mm z wbudowanym konwerterem 2x).
  • Wiodąca w tej klasie rozwiązań rozdzielczość powyżej 4K w całym kadrze i przy pełnym zakresie zbliżenia.
  • Wysoka rozdzielczość 4K i wysoki kontrast na wszystkich długościach fal na kałach B,G i R.
  • Rozmiar i waga zbliżone do obiektywów HD; płynna integracja z istniejącymi systemami HDTV.
  •  Rozdzielczość powyżej 4K, nawet podczas korzystania ze stabilizacji obrazu.
  • Pełne wsparcie dla wirtualnych systemów pracy dzięki 16-bitowemu enkoderowi.
  •  Zgodność z akcesoriami do obiektywów HD firmy Canon.

UHD DIGISUPER 90 (UJ90x9B) – kluczowe cechy:

• Obiektyw 4K do kamer z matrycą 2/3” z 90-krotnym zoomem i zakresem ogniskowej 9 -810mm (do 1620mm z wbudowanym konwerterem 2x).
  • Rozdzielczość 4K dla kamer z matrycą 2/3” w całym kadrze.
  • Rozdzielczość 4K nawet podczas korzystania ze stabilizacji obrazu.
  • Stała jakość 4K z precyzyjną regulacją ostrości i wysokim współczynnikiem zbliżenia.
  • Pełne wsparcie dla wirtualnych systemów pracy dzięki 16-bitowemu enkoderowi.
  • Zgodność z akcesoriami do obiektywów HD firmy Canon.

Dalsze informacje
UHD DIGISUPER 86 Images