Canon prezentuje SPEEDLITE 430EX III-RT – lampę błyskową, która pozwoli na kreatywne wykorzystanie światła

Warszawa, 8 lipca 2015 r. – Canon rozszerza system EOS prezentując lampę błyskową SPEEDLITE 430EX III-RT. Nowy model jest następcą dotychczas dostępnej SPEEDLITE 430EX II i został stworzony, aby jeszcze bardziej wspomóc fotografa podczas pracy. Lampa daje dostęp do wielu zaawansowanych funkcji, m.in. bezprzewodowej transmisji radiowej, co zapewnia wszystkim fotografom pracującym w systemie EOS swobodę w rozmieszczeniu lamp i elastyczność w zakresie oświetlenia.

SPEEDLITE 430EX III.jpeg

Moc światła
SPEEDLITE 430EX III-RT jest najbardziej rozbudowaną lampą z linii średnio zaawansowanych produktów Canon. Maksymalna liczba przewodnia przy ISO 100 wynosi 43, co zapewnia moc niezbędną do oświetlenia obiektów w wielu różnych sytuacjach i jednocześnie daje swobodę w wykorzystaniu dodatkowych lamp, którymi można sterować radiowo lub optycznie. Dodatkowo, wyjątkowo szeroki zakres pokrycia ogniskowych obiektywów od 24 do 105 mm lub ogniskowej 14 mm przy użyciu wbudowanego adaptera sprawia, że SPEEDLITE 430EX III-RT oferuje zarówno szerokie, jak i wąskie rozproszenie światła. Użytkownik ma pełną kontrolę nad ustawieniami.

SPEEDLITE 430EX III-RT to także propozycja dla fotografów, którzy lubią eksperymentować z dodatkowym oświetleniem. Nowy model może pracować zarówno w radiowych systemach Canon, jak i w systemach bezprzewodowego sterowania błyskiem. Dodatkowo, jest kompatybilna z aparatami wyposażonymi w zintegrowany transmiter Speedlite, np. lustrzankami EOS 760D i EOS 750D. Dzięki temu może być wykorzystywana, jako lampa zewnętrzna kontrolowana z poziomu menu aparatu.

SPEEDLITE 430EX III-RT jest wyposażona w system Canon RT (Radio Transmitter), który zapewnia użytkownikom dużą elastyczność i daje możliwość kontrolowania do piętnastu lamp RT rozmieszczonych w pięciu grupach. Maksymalna odległości od aparatu wynosi 30 m. Co więcej, SPEEDLITE 430EX III-RT może być kontrolowana za pośrednictwem transmitera ST-E3-RT lub lamp SPEEDLITE 600EX-RT, co rozszerza zakres zastosowań zarówno podczas profesjonalnych sesji, jak i w fotografii amatorskiej.

W porównaniu do poprzednika, SPEEDLITE 430EX III-RT jest mniejsza, dzięki czemu stanowi przenośne, dodatkowe źródło światła. Oferuje przy tym szybsze i cichsze ładowanie, co zapewnia dyskrecję i gotowość do pracy w każdym momencie. Z kolei nakładka rozpraszająca pozwoli uzyskać bardziej miękkie światło – idealne do fotografowania wnętrz, gdzie wymagany jest naturalny efekt.

Dołączony filtr CTO umożliwia dopasowanie lub zwiększenie kontrastu między światłem lampy a zastanym. Zintegrowany dyfuzor pozwala dodać błysk w oku portretowanych osób, aby ujęcia były jeszcze bardziej rzeczywiste. SPEEDLITE 430EX III-RT została wyposażona w ulepszony podświetlany punktowy wyświetlacz LCD, który zapewnia łatwą kontrolę nad wszystkimi ustawieniami lampy oraz przyciski, które dają szybki dostęp do najważniejszych nastaw.

SPEEDLITE 430EX III-RT – kluczowe cechy:

• Duża moc, kompaktowe rozmiary
  • Łatwa kontrola i intuicyjny interfejs
  • Zdalne sterowanie
  • Piękne portrety dzięki nakładce rozpraszającej
  • Integracja z lampami Canon Speedlite

Dalsze informacje