Canon świętuje 10 lat serii EOS 5D

Warszawa, 28 maja 2015 r. – Firma Canon obchodzi 10. rocznicę wprowadzenia na rynek lustrzanek serii EOS 5D. Zaprezentowana w 2005 r. linia została wyposażona w pełnoklatkową matrycę CMOS (35,8 x 23,9 mm), co na zawsze zmieniło obraz rynku zaawansowanych lustrzanek cyfrowych. Oferując rozbudowaną funkcjonalność w przystępnej cenie, seria EOS 5D pozwoliła użytkownikom w pełni wykorzystać doskonałą jakość obrazu oraz kreatywne narzędzia fotograficzne, które dotychczas były dostępne wyłącznie w profesjonalnych lustrzankach z matrycą 35mm. Miało to także bezpośredni wpływ na ogromny wzrost popularności pełnoklatkowych lustrzanek cyfrowych.

EOS 5D Mark III.jpeg
5D Anniversary Logo.jpeg
EOS 5DS.jpeg
EOS 5D Mark III: wysokiej jakości zdjęcia i filmy

EOS 5DS: rewolucja w rozdzielczości

W 2008 r. Canon zaprezentował drugą generację aparatów z tej serii – EOS 5D Mark II, Lustrzanka oferowała funkcję nagrywania filmów wideo w jakości Full HD, co przyczyniło się do wzrostu popularności aparatów, jako narzędzi do rejestrowania profesjonalnych materiałów wideo. To właśnie połączenie pełnoklatkowej matrycy i atrakcyjnej ceny sprawiło, że EOS 5D Mark II silnie wpłynął na sytuację w branży filmowej. Oferując wyjątkową jakość obrazu, precyzyjną kontrolę nad głębią ostrości oraz dostęp do ponad 64 obiektywów z linii EF, lustrzanka Canon dostarczyła wiele nowych, twórczych możliwości.

W 2012 r. wprowadzony został model EOS 5D Mark III, Lustrzanka oferuje rozbudowane funkcje fotograficzne i wideo, a także bardziej precyzyjny system AF oraz szybszy tryb zdjęć seryjnych w porównaniu do poprzednich modeli. EOS 5D Mark III został doskonale przyjęty przez rynek, a jako jeden z flagowych aparatów Canon stał się motorem napędowym dla dalszego rozwoju innowacyjnej serii EOS.

W lutym br. Canon pokazał EOS 5DS i EOS 5DS R, lustrzanki cyfrowe o ultrawysokiej rozdzielczości. Przekraczając granice możliwości matrycy 35 mm, nowe modele oferują najwyższą rozdzielczość dostępną dla aparatów pełnoklatkowych – 50,6 MP.

Wszystkie modele lustrzanek Canon, w tym seria EOS 5D, wyposażone są w innowacyjne technologie, które zapewniają najwyższą jakość obrazu, a najważniejsze podzespoły firma produkuje we własnych fabrykach. Wychodząc naprzeciw zróżnicowanym potrzebom fotografów, Canon będzie dalej rozwijać linię cyfrowych lustrzanek EOS, nieustannie rozszerzając ofertę zarówno dla profesjonalistów, jak i pasjonatów.