Canon wyprodukował 110 mln wymiennych obiektywów EF

Warszawa, 8 lipca 2015 r. – Firma Canon poinformowała, że wyprodukowała 110 mln wymiennych obiektywów EF¹ – modelem, który przekroczył ten ilościowy próg był ultraszerokokątny zmiennogniskowy EF 11-24mm f/4L USM.

110 million EF logo.jpeg110 mln obiektywów EF EF 11-24mm f4L USM.jpegEF 11-24mm f/4L USM

Produkcja wymiennych obiektów EF rozpoczęła się w 1987 roku w fabryce Utsunomiya, a premiera zbiegła się z prezentacją systemu EOS. Od tego czasu światowe zapotrzebowanie na produkty serii EOS i obiektywy EF stale rośnie. Aby zaspokoić popyt, Canon nieustannie rozwija zaplecze produkcyjne. Obecnie firma posiada cztery zakłady, w tym: Canon Inc. Tajwan, Canon Opto (Malezja) Sdn. Bhd. oraz Oita Canon Inc. w południowej Japonii.

Od wielu lat Canon narzuca tempo rozwoju przemysłu związanego z przetwarzaniem obrazu, prezentując wiele technologii po raz pierwszy na świecie². Wśród nich są m.in. wykorzystywany w obiektywach silnik ultradźwiękowy (USM), stabilizator obrazu (IS) czy wielowarstwowe dyfrakcyjne elementy optyczne (DO) i powłoka SWC (Subwavelength Structure Coating), która przeciwdziała odbiciom minimalizując efekty ducha i flary.

Zaprezentowany w lutym br. obiektyw EF 11-24mm f/4L USM jest 110-milionowym egzemplarzem wyprodukowanym przez Canon. Ogniskowa 11 mm sprawia, że obiektyw oferuje najszerszy dostępny kąta widzenia³. Dzięki zastosowaniu nowej struktury optycznej, która obejmuje m.in. 3 elementy asferyczne, obiektyw zapewnia jeszcze wyższą jakość obrazu i minimalny poziom dystorsji.

Obecnie seria obiektywów EF liczy 71 modeli, w tym produkty EF Cinema dedykowane dla branży filmowej. Canon nadal będzie pracował nad rozwojem technologii obrazowania, aby zaoferować niezawodne aparaty i obiektywy, które wykorzystywane są do realizacji projektów fotograficznych i filmowych. W portfolio firmy dostępne są rozwiązania zarówno dla początkujących i średnio zaawansowanych użytkowników, jak i profesjonalistów.

¹ Dane na dzień 22 czerwca 2015 r.
² Dot. wymiennych obiektywów do lustrzanek i kompaktowych aparatów systemowych.
³ W oparciu o dane Canon na dzień 8 lipca 2015r. Z wyłączeniem obiektywów typu Fish Eye.

Dalsze informacje
EF 11-24mm f/4L USM Images