Photokina 2014 – Canon prezentuje korzyści druku wielkoformatowego

Warszawa, 18 września 2014 r. – Podczas targów photokina 2014 w Kolonii (16-21 września), firma Canon Europe przygotowała specjalne stoisko dla fotografów zainteresowanych zwiększaniem rentowności biznesu z wykorzystaniem wysokiej jakości rozwiązań wielkoformatowych.

come and see.png

Canon zaprezentuje wielkoformatowe drukarki z serii imagePROGRAF oraz udostępni publikację zatytułowaną „The Photographer’s Path to Profit”. Definiuje ona korzyści, jakie profesjonalnym fotografom daje drukowanie na własnym ploterze – od zwiększonej kontroli nad jakością wydruku, po zmniejszenie kosztów.

Na stoisku będzie można dowiedzieć się więcej na temat konkretnych zastosowań drukarek Canon w codziennej pracy – sprawdzić, jak samodzielnie wykonać fotoalbum, zadrukowywać płótno czy elementy wyposażenia wnętrz. Ponadto odwiedzający będą mogli obejrzeć na żywo przebieg całego procesu wydruku przy wykorzystaniu szerokiej gamy różnorodnych nośników.

„Obecna pozycja firmy Canon na rynku jest wyjątkowa, ponieważ szeroka gama naszych produktów pozwala świadczyć pełny zakres usług dla branży fotograficznej – od wykonywania zdjęć, po cyfrowy druk wielkoformatowy” - mówi Yuichi Miyano, dyrektor Wide Format Printing Group, Canon Europe. „Wysoka jakość wydruków czy wierność odwzorowania kolorów to tylko niektóre korzyści, jakie ma do zaoferowania Canon w zakresie druku wielkoformatowego. Podczas targów photokina profesjonalni fotografowie będą mogli dowiedzieć się, jak przełożyć te możliwości na wzrost zysków ze swojej codziennej pracy.”

Podczas sześciu dni targów Canon zaprezentuje dwa modele drukarek: 12-kolorowy imagePROGRAF iPF6450 (24”) oraz imagePROGRAF iPF8400 (44”) –zaprojektowane specjalnie pod kątem proofingu, druku fotografii i reprodukcji dzieł sztuki.

W ciągu minionych 18 miesięcy Canon zmodernizował swoją linię 8- i 12-kolorowych urządzeń imagePROGRAF, dodając kilka wygodnych funkcji w tym m.in. opcjonalny spektrofotometr. Maszyny te zdobyły tytuł „Wide Format Graphic Arts Printer Line of the Year” w konkursie 2014 Buyer’s Laboratory LLC (BLI)*.

Publikacja „The Photographer’s Path to Profit”, obok przykładów wykorzystania drukarek wielkoformatowych przez wiodących fotografów z branży modowej, dziennikarskiej czy sportowej, zawiera także porady dotyczące przydatnych aplikacji wspierających pracę profesjonalnych fotografów.

Aby otrzymać poradnik „The Photographer’s Path to Profit”, wystarczy zarejestrować się na stoisku firmy Canon.

*Nagrora BLI „Wide-format Graphics Printer Line of the Year” jest przyznawana producentom, których linie produktów zostały uznane za najlepsze w swojej kategorii w oparciu o rygorystyczny, dwumiesięczny proces ewaluacji. Produkty z kategorii urządzeń wielkoformatowych są oceniane pod względem niezawodności, jakości obrazu, łatwości użycia, zarządzania kolorami, produktywności i łączności. Uwzględniana jest również szerokość linii produktów oraz zdolność producenta do wytwarzania dobrych jakościowo produktów, które spełniają różnorodne potrzeby klientów.