Firmy Canon i AV Stumpfl prezentują wyjątkową przestrzeń projekcyjną podczas ISE 2015

Warszawa, 11 lutego 2015 r. – Podczas trwających właśnie targów ISE 2015 firma Canon Europe, we współpracy z AV Stumpfl, prezentuje innowacyjne zastosowania projektorów XEED.

AV Stumpfl_ISE_2015.jpg

Strefa „Colour Zone”, która jest jednym z elementów ekspozycji Canon na targach ISE została stworzona, aby pokazać potencjał technologii zastosowanej w projektorach Canon. Przyjęła ona formę kabiny, gdzie projektory XEED WUX400ST wyświetlają panoramiczny, 180-stopniowy obraz. Eliptyczny ekran projekcyjny AV Stumpfl Curve został specjalnie zaprojektowany, aby dopasować się do peryferyjnego widzenia. W rezultacie osiągnięto panoramiczną projekcję na powierzchni 11x2 m. Dodatkowo, aby zwiększyć efekty wizualne, cztery projektory XEED WUX400ST zostały wykorzystane do wyświetlenia obrazów na podłożu o powierzchni 4x6 m.

Instalację tę można było wykonać dzięki zastosowaniu unikatowych obiektywów, które oferują współczynnik projekcji 0,57:1 i tym samym pozwalają wyświetlać duży obraz z niewielkiej odległości, przy minimalnej dystorsji, optymalnym kontraście i dobrym odwzorowaniu kolorów. Co więcej, dzięki temu, że wyeliminowano dystorsję na krawędziach, bez problemu można połączyć obrazy wyświetlane z kilku projektorów, otrzymując jeden rzut o całkowitym rozmiarze 7200x1200 pikseli.

Osiem projektorów Canon wyświetla obraz w natywnej rozdzielczości WUXGA, wykorzystując serwery Wings Engine Stage Quad. Na potrzeby tej instalacji, w austriackim browarze Stiegl, stworzony został specjalny materiał wideo. Jego przetworzeniem zajęła się firma AV Stumpfl.

„Targi ISE 2015 to miejsce, gdzie firma Canon może zaprezentować potencjał technologiczny swoich rozwiązań” – powiedział Andreas Herrnböck, menedżer ds. rozwoju projektorów w dziale komunikacji wizualnej, Canon Europe. „Blisko współpracujemy z instalatorami, aby zaoferować niesamowite rozwiązania wizualne dla biznesu. Mam na myśli zarówno projektory w salach konferencyjnych, jak i instalacje w muzeach. Technologie optyczne Canon pozwalają wykorzystać nasze projektory do najbardziej nietypowych zastosowań, dlatego cieszymy się, że możemy pokazać te wizualizacje na żywo, podczas targów ISE”.

Zapraszamy na stoisko Canon # 1-F72.

Szczegóły dot. instalacji „Colour Realism”:

• 8 projektorów Canon XEED WUX400ST, jasność 4000 ANSI lumenów, rozdzielczość WUXGA www.canon.pl
  • Eliptyczny ekran 11x2 m, eliptyczna podstawa 6x4 m dostarczone przez AV Stumpfl
  • 2 serwery Wings Engine Stage Quad dostarczone przez AV Stumpfl
  • Dodatkowe informacje o AV Stumpfl: www.AVstumpfl.com
  • Więcej informacji na temat materiału wideo stworzonego w browarze Stiegl: www.stiegl.at/de/brauwelt
  • Sekwencje wideo browaru Stiegl zostały stworzone przez www.scenomedia.at